Zvěřinová kuchařka - Nejchutnější zvěřinové recepty na internetu - Polévky a vývary http://www.zverinova-kucharka.cz/polevky-a-vyvary 2024-05-08T23:45:33+02:00 Vyprošťovací polévka pytláka Říhy 2011-09-23T13:06:26+02:00 2011-09-23T13:06:26+02:00 http://www.zverinova-kucharka.cz/polevky-a-vyvary/602-vyprostovaci-polevka-pytlakarihy Radim radim.kraus@gmail.com <div class="feed-description"><p> (Pod netradičn&iacute;m n&aacute;zvem se skr&yacute;v&aacute; siln&aacute; pol&eacute;vka-v&yacute;var ze zvěřinov&yacute;ch kost&iacute;-vzpruha po posledn&iacute; leči, nebo i v jej&iacute;m průběhu, kdy dod&aacute; str&aacute;vn&iacute;kovi novou s&iacute;lu).</p> <p> Kosti ze zvěřiny (pokud nem&aacute;te, tak hověz&iacute; kosti)&nbsp; opl&aacute;chneme a vlož&iacute;me na hlubok&yacute; plech, dopln&iacute; se hrubě nakr&aacute;jenou kořenovou zeleninou, dvěma cibulemi. Cibule zhruba očist&iacute;me a nech&aacute;me i se slupkou. Přid&aacute;me několik kuliček nov&eacute;ho kořen&iacute;, několik cel&yacute;ch pepřů, několik jalovčinek, můžeme i jemně zasypat Vegetou a zprudka v troubě opečeme do tmavohněda. V&scaron;e d&aacute;me do studen&eacute; vody a vař&iacute;me - jen tak převalujeme&nbsp; na m&iacute;rn&eacute;m ohni několik hodin (minim&aacute;lně 3 hod, l&eacute;pe i d&eacute;le). Přeced&iacute;me přes jemn&eacute; s&iacute;tko. Zbytky masa využijeme na pa&scaron;tiku nebo sekanou. Čist&yacute; v&yacute;var pod&aacute;v&aacute;me bez př&iacute;sad v mal&yacute;ch čajov&yacute;ch nebo k&aacute;vov&yacute;ch hrnc&iacute;ch.</p> <p> Vliv na konzumenta je př&iacute;mo z&aacute;zračn&yacute;. Zaj&iacute;mav&eacute; je, že v z&aacute;sadě nepřid&aacute;v&aacute;me ž&aacute;dnou sůl, nebo jen minim&aacute;lně. Dlouh&yacute;m vařen&iacute;m se vyvař&iacute; z kost&iacute; i miner&aacute;ly, kter&eacute; sůl t&eacute;měř &uacute;plně nahrad&iacute;. Samozřejmě pokud do v&yacute;varu přid&aacute;me pokr&aacute;jenou zeleninu, nudle a pod, z&iacute;sk&aacute;me kvalitn&iacute; pol&eacute;vku, nebo siln&eacute;ho v&yacute;varu.</p> </div> <div class="feed-description"><p> (Pod netradičn&iacute;m n&aacute;zvem se skr&yacute;v&aacute; siln&aacute; pol&eacute;vka-v&yacute;var ze zvěřinov&yacute;ch kost&iacute;-vzpruha po posledn&iacute; leči, nebo i v jej&iacute;m průběhu, kdy dod&aacute; str&aacute;vn&iacute;kovi novou s&iacute;lu).</p> <p> Kosti ze zvěřiny (pokud nem&aacute;te, tak hověz&iacute; kosti)&nbsp; opl&aacute;chneme a vlož&iacute;me na hlubok&yacute; plech, dopln&iacute; se hrubě nakr&aacute;jenou kořenovou zeleninou, dvěma cibulemi. Cibule zhruba očist&iacute;me a nech&aacute;me i se slupkou. Přid&aacute;me několik kuliček nov&eacute;ho kořen&iacute;, několik cel&yacute;ch pepřů, několik jalovčinek, můžeme i jemně zasypat Vegetou a zprudka v troubě opečeme do tmavohněda. V&scaron;e d&aacute;me do studen&eacute; vody a vař&iacute;me - jen tak převalujeme&nbsp; na m&iacute;rn&eacute;m ohni několik hodin (minim&aacute;lně 3 hod, l&eacute;pe i d&eacute;le). Přeced&iacute;me přes jemn&eacute; s&iacute;tko. Zbytky masa využijeme na pa&scaron;tiku nebo sekanou. Čist&yacute; v&yacute;var pod&aacute;v&aacute;me bez př&iacute;sad v mal&yacute;ch čajov&yacute;ch nebo k&aacute;vov&yacute;ch hrnc&iacute;ch.</p> <p> Vliv na konzumenta je př&iacute;mo z&aacute;zračn&yacute;. Zaj&iacute;mav&eacute; je, že v z&aacute;sadě nepřid&aacute;v&aacute;me ž&aacute;dnou sůl, nebo jen minim&aacute;lně. Dlouh&yacute;m vařen&iacute;m se vyvař&iacute; z kost&iacute; i miner&aacute;ly, kter&eacute; sůl t&eacute;měř &uacute;plně nahrad&iacute;. Samozřejmě pokud do v&yacute;varu přid&aacute;me pokr&aacute;jenou zeleninu, nudle a pod, z&iacute;sk&aacute;me kvalitn&iacute; pol&eacute;vku, nebo siln&eacute;ho v&yacute;varu.</p> </div> Vývar z kostí v tlakovém hrnci 2011-08-21T18:52:20+02:00 2011-08-21T18:52:20+02:00 http://www.zverinova-kucharka.cz/polevky-a-vyvary/467-vyvar-z-kosti-v-tlakovem-hrnci Radim radim.kraus@gmail.com <div class="feed-description"><p> Kosti se zbytky masa, sůl, cibule, 2-3 stroužky česneku, 1 cibule, 5-6 kuliček nov&eacute;ho kořen&iacute;, 5-6 kuliček pepře.</p> <p> Kosti se zbytky masa nasek&aacute;me a vlož&iacute;me do tlakov&eacute;ho hrnce, osol&iacute;me, přid&aacute;me oloupan&yacute; česnek, neoloupanou cibul a kořen&iacute;i. Zalijeme vodou, d&aacute;me j&iacute; tolik aby maso nekoukalo z vody ven. Nech&aacute;me pomalu vařit asi 1 hodinu i d&eacute;le . Po uvařen&iacute; tuk z povrchu odebereme. V&yacute;var přeced&iacute;me, maso obereme a nakr&aacute;j&iacute;me na kous&iacute;čky. V&yacute;var nad&aacute;vkujeme do n&aacute;dob vhodn&yacute;ch k zmrazov&aacute;n&iacute; a nech&aacute;me zmrazit. Použ&iacute;v&aacute;me do pol&eacute;vek, om&aacute;ček. Obran&eacute; maso spotřebujeme nebo zmraz&iacute;me k dal&scaron;&iacute;mu použit&iacute;.</p> </div> <div class="feed-description"><p> Kosti se zbytky masa, sůl, cibule, 2-3 stroužky česneku, 1 cibule, 5-6 kuliček nov&eacute;ho kořen&iacute;, 5-6 kuliček pepře.</p> <p> Kosti se zbytky masa nasek&aacute;me a vlož&iacute;me do tlakov&eacute;ho hrnce, osol&iacute;me, přid&aacute;me oloupan&yacute; česnek, neoloupanou cibul a kořen&iacute;i. Zalijeme vodou, d&aacute;me j&iacute; tolik aby maso nekoukalo z vody ven. Nech&aacute;me pomalu vařit asi 1 hodinu i d&eacute;le . Po uvařen&iacute; tuk z povrchu odebereme. V&yacute;var přeced&iacute;me, maso obereme a nakr&aacute;j&iacute;me na kous&iacute;čky. V&yacute;var nad&aacute;vkujeme do n&aacute;dob vhodn&yacute;ch k zmrazov&aacute;n&iacute; a nech&aacute;me zmrazit. Použ&iacute;v&aacute;me do pol&eacute;vek, om&aacute;ček. Obran&eacute; maso spotřebujeme nebo zmraz&iacute;me k dal&scaron;&iacute;mu použit&iacute;.</p> </div> Zvěřinový vývar z kostí 2011-08-21T18:48:50+02:00 2011-08-21T18:48:50+02:00 http://www.zverinova-kucharka.cz/polevky-a-vyvary/466-zverinovy-vyvar-z-kosti Radim radim.kraus@gmail.com <div class="feed-description"><p> 1 litr vody, 30 dkg kost&iacute; ze zvěřiny, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibule se slupkou, 2 nov&eacute; kořen&iacute;, (můžeme přidat 2 kuličky jalovce), 3 kuličky pepře, 1dkg soli.</p> <p> Zvěřinov&eacute; kosti nasek&aacute;me, zalijeme litrem vody, osol&iacute;me, přid&aacute;me kořen&iacute; a vař&iacute;me pomalu cca 2 hodiny. Největ&scaron;&iacute; chybou je vystaven&iacute; v&yacute;varu prudk&eacute;mu varu. Takže m&iacute;rn&yacute;, skoro okem neviditeln&yacute; pohyb hladiny vody je to prav&eacute; &ndash; ve&scaron;ker&eacute; aroma a l&aacute;tky se totiž do vody louhuj&iacute; při teplotě men&scaron;&iacute; než 80 stupňů Celsia. Pěnu, kter&aacute; se zpoč&aacute;tku tvoř&iacute;, odstraňujeme. Ke konci vařen&iacute; přid&aacute;me kořenovou zeleninu v celku, rozkrojenou cibuli se slupkou a dovař&iacute;me.</p> </div> <div class="feed-description"><p> 1 litr vody, 30 dkg kost&iacute; ze zvěřiny, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibule se slupkou, 2 nov&eacute; kořen&iacute;, (můžeme přidat 2 kuličky jalovce), 3 kuličky pepře, 1dkg soli.</p> <p> Zvěřinov&eacute; kosti nasek&aacute;me, zalijeme litrem vody, osol&iacute;me, přid&aacute;me kořen&iacute; a vař&iacute;me pomalu cca 2 hodiny. Největ&scaron;&iacute; chybou je vystaven&iacute; v&yacute;varu prudk&eacute;mu varu. Takže m&iacute;rn&yacute;, skoro okem neviditeln&yacute; pohyb hladiny vody je to prav&eacute; &ndash; ve&scaron;ker&eacute; aroma a l&aacute;tky se totiž do vody louhuj&iacute; při teplotě men&scaron;&iacute; než 80 stupňů Celsia. Pěnu, kter&aacute; se zpoč&aacute;tku tvoř&iacute;, odstraňujeme. Ke konci vařen&iacute; přid&aacute;me kořenovou zeleninu v celku, rozkrojenou cibuli se slupkou a dovař&iacute;me.</p> </div> Čistý vývar 2011-08-21T18:47:26+02:00 2011-08-21T18:47:26+02:00 http://www.zverinova-kucharka.cz/polevky-a-vyvary/465-cisty-vyvar Radim radim.kraus@gmail.com <div class="feed-description"><p> Nejz&aacute;sadněj&scaron;&iacute; pro uvařen&iacute; čist&eacute;ho v&yacute;varu je způsob jeho vařen&iacute;, kdy se v podstatě nevař&iacute; ale jen, jak se odborně ř&iacute;k&aacute;, t&aacute;hne nebo převaluje. Tak&eacute; se tento stav popisuje jako var - nevar a v n&aacute;době doch&aacute;z&iacute; k tomu, že ode dna vystupuj&iacute; jen velmi zvolna mal&eacute; bublinky. Na poč&aacute;tku vařen&iacute; a v jeho prvn&iacute; f&aacute;zi je dobr&eacute; sb&iacute;rat z povrchu př&iacute;padnou pěnu (vysr&aacute;žen&eacute; b&iacute;lkoviny), kter&eacute; by později pol&eacute;vku mohly zakalit. Pro čist&yacute; v&yacute;var se tak&eacute; pol&eacute;vkov&eacute; kosti několikr&aacute;t spařuj&iacute; a až teprve potom vyvařuj&iacute;. Při zcezov&aacute;n&iacute; je pak možn&eacute; vložit do s&iacute;ta pl&aacute;těn&yacute; ubrousek a zvolna nechat v&yacute;var přes pl&aacute;tno prokapat. T&iacute;m tak&eacute; odfiltrujete z pol&eacute;vky č&aacute;st tuku.&nbsp;</p> </div> <div class="feed-description"><p> Nejz&aacute;sadněj&scaron;&iacute; pro uvařen&iacute; čist&eacute;ho v&yacute;varu je způsob jeho vařen&iacute;, kdy se v podstatě nevař&iacute; ale jen, jak se odborně ř&iacute;k&aacute;, t&aacute;hne nebo převaluje. Tak&eacute; se tento stav popisuje jako var - nevar a v n&aacute;době doch&aacute;z&iacute; k tomu, že ode dna vystupuj&iacute; jen velmi zvolna mal&eacute; bublinky. Na poč&aacute;tku vařen&iacute; a v jeho prvn&iacute; f&aacute;zi je dobr&eacute; sb&iacute;rat z povrchu př&iacute;padnou pěnu (vysr&aacute;žen&eacute; b&iacute;lkoviny), kter&eacute; by později pol&eacute;vku mohly zakalit. Pro čist&yacute; v&yacute;var se tak&eacute; pol&eacute;vkov&eacute; kosti několikr&aacute;t spařuj&iacute; a až teprve potom vyvařuj&iacute;. Při zcezov&aacute;n&iacute; je pak možn&eacute; vložit do s&iacute;ta pl&aacute;těn&yacute; ubrousek a zvolna nechat v&yacute;var přes pl&aacute;tno prokapat. T&iacute;m tak&eacute; odfiltrujete z pol&eacute;vky č&aacute;st tuku.&nbsp;</p> </div> Zvěřinová polévka s houbami I 2011-08-21T18:43:59+02:00 2011-08-21T18:43:59+02:00 http://www.zverinova-kucharka.cz/polevky-a-vyvary/464-zverinova-polevka-s-houbami-i Radim radim.kraus@gmail.com <div class="feed-description"><p> 30 dkg masa ze zvěřiny 1,5 l vody, sůl, 3 zrnka čern&eacute;ho pepře, 2 zrnka nov&eacute;ho kořen&iacute; 1 cibule, 2 stroužky česneku, 10 dkg kořenov&eacute; zeleniny, 10 dkg brambor,15 dkg čerstv&yacute;ch hub 4 dkg s&aacute;dla.</p> <p> Maso vlož&iacute;me do studen&eacute; vody. Přid&aacute;me podle chuti sůl, vlož&iacute;me pepř, nov&eacute; kořen&iacute;, oči&scaron;těnou cibuli, česnek a maso uvař&iacute;me doměkka. Kořenovou zeleninu a brambory očist&iacute;me, nakr&aacute;j&iacute;me na kostky a přid&aacute;me do pol&eacute;vky. Houby očist&iacute;me, nakr&aacute;j&iacute;me na tenk&eacute; pl&aacute;tky, osmaž&iacute;me na s&aacute;dle, d&aacute;me do pol&eacute;vky a v&scaron;e dovař&iacute;me. Pol&eacute;vku popř&iacute;padě dosol&iacute;me.</p> </div> <div class="feed-description"><p> 30 dkg masa ze zvěřiny 1,5 l vody, sůl, 3 zrnka čern&eacute;ho pepře, 2 zrnka nov&eacute;ho kořen&iacute; 1 cibule, 2 stroužky česneku, 10 dkg kořenov&eacute; zeleniny, 10 dkg brambor,15 dkg čerstv&yacute;ch hub 4 dkg s&aacute;dla.</p> <p> Maso vlož&iacute;me do studen&eacute; vody. Přid&aacute;me podle chuti sůl, vlož&iacute;me pepř, nov&eacute; kořen&iacute;, oči&scaron;těnou cibuli, česnek a maso uvař&iacute;me doměkka. Kořenovou zeleninu a brambory očist&iacute;me, nakr&aacute;j&iacute;me na kostky a přid&aacute;me do pol&eacute;vky. Houby očist&iacute;me, nakr&aacute;j&iacute;me na tenk&eacute; pl&aacute;tky, osmaž&iacute;me na s&aacute;dle, d&aacute;me do pol&eacute;vky a v&scaron;e dovař&iacute;me. Pol&eacute;vku popř&iacute;padě dosol&iacute;me.</p> </div> Zvěřinová polévka s houbami II 2011-08-21T18:42:24+02:00 2011-08-21T18:42:24+02:00 http://www.zverinova-kucharka.cz/polevky-a-vyvary/463-zverinova-polevka-s-houbami-ii Radim radim.kraus@gmail.com <div class="feed-description"><p> 3/4 kg zvěřiny i s kostmi, 1 velk&aacute; cibule, 1 pln&aacute; lž&iacute;ce su&scaron;en&yacute;ch hub, 20 dkg celeru, 1 lž&iacute;ce m&aacute;sla, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nov&eacute;ho kořen&iacute;, 2 kuličky jalovce, sůl, pažitka.</p> <p> Zvěřinu opl&aacute;chneme a vlož&iacute;me do hrnce, zalijeme studenou vodou a přid&aacute;me oloupanou a rozpůlenou cibuli, su&scaron;en&eacute; houby a kořen&iacute;. Osol&iacute;me a vař&iacute;me do měkka. Mezit&iacute;m na m&aacute;sle osmaž&iacute;me nahrubo nastrouhan&yacute; celer, zalijeme men&scaron;&iacute;m množstv&iacute;m v&yacute;varu a povař&iacute;me do měkka. Měkk&eacute; maso z v&yacute;varu vyjmeme, obereme, tuh&eacute; &scaron;lachy odděl&iacute;me pryč a pokr&aacute;j&iacute;me na kousky. V&yacute;var proced&iacute;me k povařen&eacute;mu celeru a do vrouc&iacute;ho vlož&iacute;me rozklepnut&eacute; a roz&scaron;lehan&eacute; vejce a nech&aacute;me ho srazit. Přid&aacute;me pokr&aacute;jen&eacute; maso a dochut&iacute;me nadrobno nakr&aacute;jenou pažitkou .</p> </div> <div class="feed-description"><p> 3/4 kg zvěřiny i s kostmi, 1 velk&aacute; cibule, 1 pln&aacute; lž&iacute;ce su&scaron;en&yacute;ch hub, 20 dkg celeru, 1 lž&iacute;ce m&aacute;sla, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nov&eacute;ho kořen&iacute;, 2 kuličky jalovce, sůl, pažitka.</p> <p> Zvěřinu opl&aacute;chneme a vlož&iacute;me do hrnce, zalijeme studenou vodou a přid&aacute;me oloupanou a rozpůlenou cibuli, su&scaron;en&eacute; houby a kořen&iacute;. Osol&iacute;me a vař&iacute;me do měkka. Mezit&iacute;m na m&aacute;sle osmaž&iacute;me nahrubo nastrouhan&yacute; celer, zalijeme men&scaron;&iacute;m množstv&iacute;m v&yacute;varu a povař&iacute;me do měkka. Měkk&eacute; maso z v&yacute;varu vyjmeme, obereme, tuh&eacute; &scaron;lachy odděl&iacute;me pryč a pokr&aacute;j&iacute;me na kousky. V&yacute;var proced&iacute;me k povařen&eacute;mu celeru a do vrouc&iacute;ho vlož&iacute;me rozklepnut&eacute; a roz&scaron;lehan&eacute; vejce a nech&aacute;me ho srazit. Přid&aacute;me pokr&aacute;jen&eacute; maso a dochut&iacute;me nadrobno nakr&aacute;jenou pažitkou .</p> </div> Zvěřinová polévka z mletého s houbami 2011-08-21T18:39:17+02:00 2011-08-21T18:39:17+02:00 http://www.zverinova-kucharka.cz/polevky-a-vyvary/462-zverinova-polevka-z-mleteho-s-houbami Radim radim.kraus@gmail.com <div class="feed-description"><p> 25 dkg čerstv&yacute;ch hub (různ&eacute;), středně velk&aacute; cibule, kousek m&aacute;sla, 60 dkg mlet&eacute;ho(můžou b&yacute;t různ&aacute; masa), 1,75 l vody, 10 dkg mrkve, 2 žloutky, mlet&yacute; pepř, sůl, petrželka nebo pažitka.</p> <p> Do hrnce d&aacute;me vodu, přid&aacute;me mlet&eacute; maso dobře rozm&iacute;ch&aacute;me a postav&iacute;me na plotnu. Vař&iacute;me 20 minut, přid&aacute;me mrkev nastrouhanou na křenov&eacute;m struhadle, na m&aacute;sle spolu s cibulkou podu&scaron;en&eacute; houby, osol&iacute;me a vař&iacute;me dal&scaron;&iacute;ch 20 minut. Pol&eacute;vku odstav&iacute;me z plotny, vm&iacute;ch&aacute;me do n&iacute; ve lž&iacute;ci vody rozkvedlan&eacute; žloutky (před přid&aacute;n&iacute;m žloutků je&scaron;tě můžeme zavařit nudle). Do hotov&eacute; pol&eacute;vky přid&aacute;me petrželku nebo pažitku.</p> </div> <div class="feed-description"><p> 25 dkg čerstv&yacute;ch hub (různ&eacute;), středně velk&aacute; cibule, kousek m&aacute;sla, 60 dkg mlet&eacute;ho(můžou b&yacute;t různ&aacute; masa), 1,75 l vody, 10 dkg mrkve, 2 žloutky, mlet&yacute; pepř, sůl, petrželka nebo pažitka.</p> <p> Do hrnce d&aacute;me vodu, přid&aacute;me mlet&eacute; maso dobře rozm&iacute;ch&aacute;me a postav&iacute;me na plotnu. Vař&iacute;me 20 minut, přid&aacute;me mrkev nastrouhanou na křenov&eacute;m struhadle, na m&aacute;sle spolu s cibulkou podu&scaron;en&eacute; houby, osol&iacute;me a vař&iacute;me dal&scaron;&iacute;ch 20 minut. Pol&eacute;vku odstav&iacute;me z plotny, vm&iacute;ch&aacute;me do n&iacute; ve lž&iacute;ci vody rozkvedlan&eacute; žloutky (před přid&aacute;n&iacute;m žloutků je&scaron;tě můžeme zavařit nudle). Do hotov&eacute; pol&eacute;vky přid&aacute;me petrželku nebo pažitku.</p> </div> Zvěřinová polévka s uzeným masem 2011-08-21T18:37:57+02:00 2011-08-21T18:37:57+02:00 http://www.zverinova-kucharka.cz/polevky-a-vyvary/461-zverinova-polevka-s-uzenym-masem Radim radim.kraus@gmail.com <div class="feed-description"><p> 3/4 kg zvěřiny, 10 dkg uzen&eacute;ho masa, 5 dkg slaniny, zelen&aacute; petrželov&aacute; nať, 2 středn&iacute; cibule, lž&iacute;ce s&aacute;dlo, sůl, pepř, m&aacute;slo, mouka, 2 dl b&iacute;l&eacute;ho v&iacute;na.</p> <p> Nadrobno nakr&aacute;jenou zvěřinu, uzen&eacute; maso, slaninu, cibuli a nasekanou petrželovou nať osmahneme na s&aacute;dle, osol&iacute;me, opepř&iacute;me, zalijeme 2 litry vody a pomalu vař&iacute;me asi 2 hodiny. Potom přim&iacute;ch&aacute;me j&iacute;&scaron;ku ze lž&iacute;ce s&aacute;dla a mouky, přilijeme v&iacute;no a nech&aacute;me přej&iacute;t varem.<br /> <span style="display: none">&nbsp;</span></p> </div> <div class="feed-description"><p> 3/4 kg zvěřiny, 10 dkg uzen&eacute;ho masa, 5 dkg slaniny, zelen&aacute; petrželov&aacute; nať, 2 středn&iacute; cibule, lž&iacute;ce s&aacute;dlo, sůl, pepř, m&aacute;slo, mouka, 2 dl b&iacute;l&eacute;ho v&iacute;na.</p> <p> Nadrobno nakr&aacute;jenou zvěřinu, uzen&eacute; maso, slaninu, cibuli a nasekanou petrželovou nať osmahneme na s&aacute;dle, osol&iacute;me, opepř&iacute;me, zalijeme 2 litry vody a pomalu vař&iacute;me asi 2 hodiny. Potom přim&iacute;ch&aacute;me j&iacute;&scaron;ku ze lž&iacute;ce s&aacute;dla a mouky, přilijeme v&iacute;no a nech&aacute;me přej&iacute;t varem.<br /> <span style="display: none">&nbsp;</span></p> </div> Zvěřinový vývar se svítkem 2011-08-21T18:35:18+02:00 2011-08-21T18:35:18+02:00 http://www.zverinova-kucharka.cz/polevky-a-vyvary/460-zverinovy-vyvar-se-svitkem Radim radim.kraus@gmail.com <div class="feed-description"><p> 1-1,5 kg kost&iacute; ze zvěřiny (podle možnosti i v&iacute;ce), sůl, kousek celeru, mrkve, petržele, 1 velk&aacute; cibule, 1 bobkov&yacute; list, 5 kuliček pepře, 4 kuličky jalovce (můžeme vynechat), 5 kuliček nov&eacute;ho kořen&iacute;, libeček, &scaron;afr&aacute;n, dvě vaj&iacute;čka, polohrub&aacute; mouka, olej, m&aacute;slo, čerstv&aacute; nebo zmražen&aacute; pažitka, bazalka.</p> <p> Kosti d&aacute;me do hrnce s vodou osol&iacute;me a vař&iacute;me cca 15 minut. Pečlivě sb&iacute;r&aacute;me tvoř&iacute;c&iacute; se pěnu (sr&aacute;ž&iacute; se vyluhuj&iacute;c&iacute; se krev).<br /> Pak přid&aacute;me 5 kuliček nov&eacute; kořen&iacute;, 5 kuliček pepře, 4 kuličky jalovce a kousek libečku a vař&iacute;me asi dvě hodiny. Na posledn&iacute; půlhodinu varu přid&aacute;me pokr&aacute;jenou kořenovou, celou cibuli a 1 bobkov&yacute; list. Hotov&yacute; v&yacute;var slijeme přes cedn&iacute;k a dle potřeby dochut&iacute;me pol&eacute;vkov&yacute;m kořen&iacute;m, sol&iacute; a mlet&yacute;m pepřem.</p> <p> <em><strong>Př&iacute;prava sv&iacute;tku:</strong></em> k př&iacute;pravě sv&iacute;tku použijeme dvě vejce, u kter&yacute;ch nejdř&iacute;ve odděl&iacute;me žloutek od b&iacute;lku. Sv&iacute;tek připrav&iacute;me jako polotuh&eacute; těsto ze žloutků, pěti pol&eacute;vkov&yacute;ch lžic hrub&eacute; mouky, &scaron;petky mlet&eacute;ho &scaron;afr&aacute;nu, soli, lž&iacute;ce nasekan&eacute; pažitky a sněhu na&scaron;lehan&eacute;ho z b&iacute;lků. Sv&iacute;tek připravujeme na oleji ve kter&eacute;m nech&aacute;me těsně před položen&iacute;m těsta rozpustit lž&iacute;ci m&aacute;sla. Těsto smaž&iacute;me ve vrstvě asi půl centimetru vysok&eacute; a po vychladnut&iacute; ho kr&aacute;j&iacute;me na tenk&eacute; nudličky. Do v&yacute;varu můžeme na tal&iacute;ř přidat nadrobno nasekanou pažitku, bazalku nebo petrželku.<br /> <span style="display: none">&nbsp;</span></p> </div> <div class="feed-description"><p> 1-1,5 kg kost&iacute; ze zvěřiny (podle možnosti i v&iacute;ce), sůl, kousek celeru, mrkve, petržele, 1 velk&aacute; cibule, 1 bobkov&yacute; list, 5 kuliček pepře, 4 kuličky jalovce (můžeme vynechat), 5 kuliček nov&eacute;ho kořen&iacute;, libeček, &scaron;afr&aacute;n, dvě vaj&iacute;čka, polohrub&aacute; mouka, olej, m&aacute;slo, čerstv&aacute; nebo zmražen&aacute; pažitka, bazalka.</p> <p> Kosti d&aacute;me do hrnce s vodou osol&iacute;me a vař&iacute;me cca 15 minut. Pečlivě sb&iacute;r&aacute;me tvoř&iacute;c&iacute; se pěnu (sr&aacute;ž&iacute; se vyluhuj&iacute;c&iacute; se krev).<br /> Pak přid&aacute;me 5 kuliček nov&eacute; kořen&iacute;, 5 kuliček pepře, 4 kuličky jalovce a kousek libečku a vař&iacute;me asi dvě hodiny. Na posledn&iacute; půlhodinu varu přid&aacute;me pokr&aacute;jenou kořenovou, celou cibuli a 1 bobkov&yacute; list. Hotov&yacute; v&yacute;var slijeme přes cedn&iacute;k a dle potřeby dochut&iacute;me pol&eacute;vkov&yacute;m kořen&iacute;m, sol&iacute; a mlet&yacute;m pepřem.</p> <p> <em><strong>Př&iacute;prava sv&iacute;tku:</strong></em> k př&iacute;pravě sv&iacute;tku použijeme dvě vejce, u kter&yacute;ch nejdř&iacute;ve odděl&iacute;me žloutek od b&iacute;lku. Sv&iacute;tek připrav&iacute;me jako polotuh&eacute; těsto ze žloutků, pěti pol&eacute;vkov&yacute;ch lžic hrub&eacute; mouky, &scaron;petky mlet&eacute;ho &scaron;afr&aacute;nu, soli, lž&iacute;ce nasekan&eacute; pažitky a sněhu na&scaron;lehan&eacute;ho z b&iacute;lků. Sv&iacute;tek připravujeme na oleji ve kter&eacute;m nech&aacute;me těsně před položen&iacute;m těsta rozpustit lž&iacute;ci m&aacute;sla. Těsto smaž&iacute;me ve vrstvě asi půl centimetru vysok&eacute; a po vychladnut&iacute; ho kr&aacute;j&iacute;me na tenk&eacute; nudličky. Do v&yacute;varu můžeme na tal&iacute;ř přidat nadrobno nasekanou pažitku, bazalku nebo petrželku.<br /> <span style="display: none">&nbsp;</span></p> </div> Zvěřinová gulášová polévka 2011-08-21T18:33:50+02:00 2011-08-21T18:33:50+02:00 http://www.zverinova-kucharka.cz/polevky-a-vyvary/459-zverinova-gulasova-polevka Radim radim.kraus@gmail.com <div class="feed-description"><p> 40 dkg odřezků ze zvěřiny, 2 cibule, 2 rajčata, 4 vět&scaron;&iacute; brambory, hověz&iacute; bujon v kostce, mlet&aacute; paprika, čili kořen&iacute; (čili om&aacute;čka), mlet&yacute; pepř, mlet&yacute; km&iacute;n, vegeta, major&aacute;nka, sůl, olej (s&aacute;dlo), 1-2 zelen&eacute; papriky, stroužek česneku, 10dkg kořenov&eacute; zeleniny, 4 brambory nakr&aacute;jen&eacute; na kostičky.</p> <p> Maso nakr&aacute;j&iacute;me na drobn&eacute; kousky nebo hrubě umeleme. Cibuli nakr&aacute;j&iacute;me a osmaž&iacute;me na tuku, přid&aacute;me a orestujeme kořenovou zeleninu (můžeme vynechat), přid&aacute;me maso, okořen&iacute;me pepřem, červenou paprikou, major&aacute;nkou, &scaron;petkou km&iacute;nu, osol&iacute;me a orestujeme. Přid&aacute;me pokr&aacute;jen&aacute; rajčata, zelen&eacute; papriky, kostku bujonu, zalijeme vodou a vař&iacute;me do měkka. Nakonec přid&aacute;me brambory kter&eacute; uvař&iacute;me do měkka. Pol&eacute;vku nařed&iacute;me, dochut&iacute;me vegetou, dosol&iacute;me a přiostř&iacute;me čili kořen&iacute;m.</p> </div> <div class="feed-description"><p> 40 dkg odřezků ze zvěřiny, 2 cibule, 2 rajčata, 4 vět&scaron;&iacute; brambory, hověz&iacute; bujon v kostce, mlet&aacute; paprika, čili kořen&iacute; (čili om&aacute;čka), mlet&yacute; pepř, mlet&yacute; km&iacute;n, vegeta, major&aacute;nka, sůl, olej (s&aacute;dlo), 1-2 zelen&eacute; papriky, stroužek česneku, 10dkg kořenov&eacute; zeleniny, 4 brambory nakr&aacute;jen&eacute; na kostičky.</p> <p> Maso nakr&aacute;j&iacute;me na drobn&eacute; kousky nebo hrubě umeleme. Cibuli nakr&aacute;j&iacute;me a osmaž&iacute;me na tuku, přid&aacute;me a orestujeme kořenovou zeleninu (můžeme vynechat), přid&aacute;me maso, okořen&iacute;me pepřem, červenou paprikou, major&aacute;nkou, &scaron;petkou km&iacute;nu, osol&iacute;me a orestujeme. Přid&aacute;me pokr&aacute;jen&aacute; rajčata, zelen&eacute; papriky, kostku bujonu, zalijeme vodou a vař&iacute;me do měkka. Nakonec přid&aacute;me brambory kter&eacute; uvař&iacute;me do měkka. Pol&eacute;vku nařed&iacute;me, dochut&iacute;me vegetou, dosol&iacute;me a přiostř&iacute;me čili kořen&iacute;m.</p> </div>