1 bažant, 10 dkg slaniny, máslo, sůl.
Bažanta protáhneme slaninou a osolíme. Připravíme si nádivku, naplníme dutinu břišní a zašijeme. Prsíčka obložíme plátky slaniny (přivážeme) a dáme péci na rozpuštěné máslo (prsíčky dolů). Zbylou slaninu pokrájíme na nudličky a dáme na pekáč. Bažanta opečeme na másle a jakmile máslo zrůžoví, slabě pečeni podlijeme a pečeme za občasného podlévání do měkka. Máslo se nesmí připálit. Přebytečnou nádivku přidáme k pečeni asi v polovině doby pečení.
Rohlíky nakrájíme na tenké plátky, polijeme horkým mlékem nebo polévkou a rozmačkáme vidličkou. Přidáme nadrobno nasekaná játra z bažanta, srdce, na kostičky nakrájenou slaninu a uzený bůček, vejce, sůl, špetku muškátového oříšku a květu, sekanou petrželku. Dobře promícháme.
Nádivka 2: 15 dkg jedlých kaštanů, 5 dkg másla, 10 dkg rýže, 1vejce, sůl, muškátový květ, 5g cukru, 1 mandle, 5 dkg hub, kousek másla.
Pečené nebo vařené loupané jedlé kaštany umeleme na masovém strojku. Máslo utřeme do pěny, přidáme mleté kaštany, podušenou rýži, 1 vejce, sůl, špetku muškátového květu, cukr, 1 strouhanou mandli a 5 dkg čerstvých, drobně pokrájených a na lžíci másla podušených hub. Všechno dobře promícháme.
Nádivka 3: 2 žemle, mléko, 1 cibule, játra a srdce z bažanta, sůl, mletý pepř, 1hřebíček, majoránka, 3 sardelky, 2 vejce, strouhanka.
Žemle namočíme v mléku a dobře vytlačíme. Na tuku zpěníme na jemno nasekanou cibuli, přidáme pomleté játra a srdce z bažanta a chvíli podusíme. Vychladlé přimícháme k žemli, okořeníme mletým černým pepřem, mletým hřebíčkem, majoránkou, přidáme nasekané sardelky, vejce, sůl a vše dobře zamícháme. Dle potřeby zamícháme se strouhanku na zahuštění