-Mleté maso se lépe spojí, jestliže do něj přidáme syrový nastrouhaný brambor nebo 2 lžíce kysané smetany.
-Do mletého masa používáme maso z odřezků, z krku, očištěného srdce a žeber zvěře.
-Pokud použijeme zmražené maso, je dobré před mletím maso nejprve částečně rozmrazit (maso je ještě tuhé) a balík ještě tuhého masa rozkrájet na kostičky. Tím přeřežeme blány v mase. Pak teprve necháme maso úplně rozmrazit a namlít.
-Zmražené mleté maso by se mělo spotřebovat během tří až čtyř měsíců.
-Karbanátky se nechají dělat tak, že je rozložíme na vymaštěný plech a necháme v troubě zapéct.
-Karbanátky budou šťavnatější, když do masa (asi 1 kg) přidáte 2 až 3 nahrubo nastrouhané vařené mrkve nebo 1 velký syrový brambor nastrouhaný na jemno či 2 cukety. Vyzkoušejte také oddělit žloutky od bílků. Žloutky zamíchejte do mletého masa a z bílků pak ušlehejte tuhý sníh. Ten opatrně přimíchejte do hmoty až úplně naposled, tedy bezprostředně před smažením karbanátků.
-Aby jste trochu obměnili chuť masových kuliček, přidejte do syrového masa trochu nastrouhaného sýra (nejlepší je parmazán) a pak hmotu zpracujte jako obvykle.
-Jedno vejce stačí na hmotu z mletého masa až do 50 dkg..
-Pokud chceme, aby nám sekaná tak nepraskala, přidáme do masové směsi 2-3 lžíce zakysané smetany.
-Tvarování: Mleté maso, například karbanátky, tvarujte navlhčenýma rukama, takto se vám mleté maso nebude lepit. Na menší masové kuličky můžete také použít dávkovač na zmrzlinu. Před započetím práce ho namočte v teplé vodě.
-Zjemnění: Namočená houska zjemní těsto na karbanátky nebo jiné pokrmy. Tento účel splní i vařená brambora.
-Mleté maso ještě často obsahuje zbytky chrupavek, blan, kůže nebo kostí. Abychom je odstranili protřeme maso jemným sítem. Nejlépe se k tomu hodí nízké rámové síto. K pasírování se dá použít stěrka na těsto.