Zvěřinová Kuchařka

Nejchutnější zvěřinové recepty na internetu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 3.50 (16 Hlasujících)

Divokou kachnu upravujeme vždy co nejdříve, neboť se rychle kazí. Můžeme ji před úpravou vložit na hodinu i déle do kyselého mléka, aby ztratila příchuť bahna, kterou někdy mívá.
Před úpravou kachnu omyjeme a osušíme. Kachnu zbavíme mazové žlázy. Kachní prsíčka jsou podobně jako u bažanta suchá, proto je zpravidla protáhneme slaninou nebo obložíme plátky slaniny které upevníme nití. Maso při špikování musíme napíchnout, takže potom při pečení vytéká šťáva. Lepší je tedy maso zabalit do plátků slaniny (bardýrování), takto zůstane povrch masa neporušený. Uzenou slaninu můžeme nahradit anglickou slaninou nebo tučným uzeným bůčkem.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 3.26 (23 Hlasujících)

ZVĚŘINOVÁ KLASIKA
1 divoká kachna, 10 dkg slaniny, máslo, sůl, 2 cibule, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 2 kuličky jalovčiny, 1 lžíce oleje, jíška.

Kachnu protáhneme slaninou, osolíme zvenku i zevnitř a dovnitř vložíme 1 celou oloupanou cibuli a kousek slaniny. Kachnu vložíme na pekáč prsíčky dolů, přidáme 1 pokrájenou cibuli (cibuli můžeme vynechat) a lžíci oleje. Přidáme kuličky černého pepře, nového koření, bobkový list, kuličky jalovčiny (můžeme vynechat), podlijeme vodou a dusíme doměkka. Podle potřeby slabě podléváme vodou a poléváme výpekem. Ke konci dušení přidáme podle chuti máslo. Když je kachna měkká, můžeme sundat víko pekáče a krátce ze všech stran kachnu ogrilovat. Musíme dávat pozor, aby se máslo nepřipálilo a proto včas podléváme vodu. Měkkou kachnu vyjmeme, šťávu necháme vydusit na tuk, zahustíme jíškou a krátce povaříme.

Variace:
1. Do břišní dutiny může místo cibule vložit omytá játra a srdce z kachny a 2 hřebíčky.
2. Břišní dutinu naplníme uzenými vepřivými žebry.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 3.15 (10 Hlasujících)

MŮJ TIP
2 divoké kachny, 0,5 kg uzených vepřových žeber, 10 dkg slaniny, jíška, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, sůl.

Divoké kachny rozčtvrtíme, protáhneme slaninou, posolíme a dáme do pekáče kůží navrch. Kachny trochu podlijeme vodou (vývarem), přidáme koření a navrch kachen rozprostřeme pokrájená uzená žebra která před dokončením pečení vyjmeme. Pečeme do měkka za občasného podlévání vodou. Kachny neobracíme, často je ale poléváme vypečenou šťávou. Nakonec omáčku zahustíme jíškou. Podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím.

Doporučení: Když je pečeně téměř hotová, z masa odstraníme hřbetní kost přiléhající k spodní části prsíček a maso vložíme zpět do šťávy. Prsíčka nasáknou výpekem a jsou pak šťavnatější.

Pikantní omáčka ke kachně:
20 dkg žampionů, 5 dkg šunky, citronová šťáva, 1 cibule, 1 dl bílého vína nebo vermutu.

Na výpeku z kachny osmažíme cibuli nakrájenou na tenká kolečka, plátky žampionů, nudličky šunky, podle chuti přidáme citronovou šťávu a krátce podusíme. Směs přidáme k dílům pečené kachny, přidáme víno a ještě krátce podusíme.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.08 (12 Hlasujících)

MŮJ TIP
1 kachna, 7 dkg slanina, 2 pomeranče (nebo mandarinky), hrstička oloupaných mandlí (namočíme v horké vodě a oloupeme), sádlo, sůl, jíška.

Divokou kachnu rozdělíme na 4 díly, střídavě protáhneme slaninou a půlkami oloupaných mandlí, osolíme a dáme na pekáč na sádlo. Přidáme dílky oloupaných pomerančů zbavených jader a zbytek posekaných mandlí. Pečeme do měkka za občasného podlévání šťávou, zahustíme jíškou.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 3.75 (6 Hlasujících)

2 kachny, pomeranče podle potřeby, 2 jablka, 1 lžíce oloupaných a rozpůlených mandlí, 1 lžička namočených hrozinek, 1 bobkový list, 1 mrkev, 1 cibule, 1 rajče, špetka tymiánu, 1 lžíce strouhanky, 1 lžíci karamelu, 2 dl červeného vína, škrobová moučka.

Kachny osolíme vně i vevnitř a opepříme. Oloupeme 3 pomeranče a nakrájíme na kostičky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců  nakrájíme na kostičky  Namočené rozinky scedíme, přidáme strouhanku, vše smícháme a kachny tím naplníme. Pokud je třeba, doplníme břišní dutinu oloupanými pomeranči. Kachny zašijeme a dáme na pekáč. Kachny obložíme na kolečka nakrájenou mrkví, nadrobno nakrájenou cibulí, vložíme zbylou nádivku,  přidáme koření a pokrájená rajčata. Podlijeme troškou vína a pečeme v přikrytém pekáči. Po ¾ hodině pekáč odkryjeme a dopečeme. Při pečení podléváme vínem a přeléváme vypečenou šťávou. Z jednoho pečlivě omytého pomeranče nastrouháme kůru (můžeme vynechat), vymačkáme šťávu, vše smícháme s karamelem. Pečené kachny vyjmeme z pekáče, vypečenou šťávu scedíme a povaříme. Do vařící šťávy vlijeme pomerančovou šťávu s karamelem a zahustíme lžičkou škrobu, který jsme před tím rozmíchali v trošce studené vody a chvíli povaříme. Porce kachny přeléváme na talíři pomerančovou šťávou.

Lanškrounské dortíky - Vaše sladké nejen vánoční recepty.

Poslední komentáře

  • Jezevec s pikantní omáčkou

    Anče 10.02.2020 16:19
    Moooc pěkné, vychytané recepty!!! :-) :-) Máte prosím nějaké zkušenosti se škvařením jezevčího sádla?
     
  • Zvěřinový vývar z kostí

    Bakin 13.02.2017 07:15
    Tak každý nějak začínal. :roll: Hlavně nebreč, příště se ti to určitě povede uvařit. :-)
     
  • Zvěřinový vývar z kostí

    Bigmac 12.02.2017 14:16
    :-x takový hnus jsem ještě nejedl :-x

Copyright © 2016. Všechna práva vyhrazena. Určeno pouze pro osobní využití.