Zvěřinová Kuchařka

Nejchutnější zvěřinové recepty na internetu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 3.46 (13 Hlasujících)

Jezevec patří mezi šelmy lasicovité a proto zvěřina zvláště starších kusů poněkud nepříjemně zapáchá po lasičce. Mladí jezevci do 1 roku mají vynikající zvěřinu podobnou vepřovému. Staré jezevce raději nekonzumujme. Maso z jezevce v mrazáku rychle ztrácí na kvalitě, proto ho kuchyňsky zpracujeme co nejdříve. Říká se, že jezevčice tak nesmrdí.
Sádlo z jezevce má blahodárné účinky na zdraví, zejména na průdušky. Sádlo se ale musí vytavit na vodní lázni.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 3.86 (14 Hlasujících)

Mladý jezevec, 10dkg slaniny nebo 30-50 dkg uzených vepřových žeber, 15 dkg celeru, 10 dkg mrkve, 10 dkg petržele, 2 větší cibule, 3 bobkové listy, 6 kuliček pepře, 4 kuličky nové koření, sůl, sádlo.

Staženého, odblaněného a na porce rozdělaného jezevce hustě obalíme v drobně nakrájené cibuli na 1 den. Po 1 dni cibuli vyměníme, zalijeme zakysaným podmáslím a necháme další 2 dny v chladu uležet. Maso vyjmeme z nálevu, omyjeme a nálev vyhodíme. Maso osolíme a dáme na pekáč. Na sádle orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu s cibuli. Zeleninu s kořením dáme k masu a navrch položíme proužky slaniny nebo díly uzených vepřových žeber. Podlijeme horkou vodou a dusíme. Když je maso téměř měkké, dopečeme maso v otevřeném pekáči. Během pečení maso poléváme vypečenou šťávou.

Variace: Odleželého a nasoleného jezevce vyudíme a pak pečeme s kořenovou zeleninou podle receptu bez uzených žeber.
 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 3.78 (9 Hlasujících)

1 jezevec, 8 stroužků česneku, 2-3 velké cibule, 10 dkg slaniny, sůl, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček jalovce.

Nálev: 2 litry vody, 1/4 litru octa, 1/4 litru bílého vína, 30 g soli, 2 nakrájené cibule, 15 dkg celeru, 10 dkg nakrájené petržele, 10 dkg nakrájené mrkve, 3 bobkové listy, 10 zrnek pepře, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce. Vše povaříme 15-20 minut.
Vychladlý nálev nalijeme do misky na porce jezevce a necháme odležet v chladu 2-4 dny ( jednou za den maso přeložíme).

Jezevce odblaníme a rozděláme na porce. Porce masa vyndáme z nálevu (který dále nepoužijeme), osušíme, prošpikujeme klíny slaniny a klíny česneku, osolíme, opepříme, přidáme zbylý česnek a slaninu, a dáme na pekáče. Přidáme nahrubo posekanou cibuli, lehce podlijeme vodou a pečeme za občasného podlévání do měkka.
 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 3.50 (6 Hlasujících)

Mladý jezevec, cca 6 stroužků česneku, sádlo (olej), sůl.

Marináda na potírání: 1 dl oleje ( může být olivový), 1cibule (jemně nakrájená), 3 polévkové lžíce kečupu, 1 lžíce plnotučné hořčice, špetka pepře, ½ lžičky soli, lžička sladké papriky, lžíce ústřicové omáčky (nebo :Worcester omáčka, sojová omáčka), citronová šťáva z ½ citronu. Vše dáme do hrnečku a promícháme.

Staženého, odblaněného a na porce rozdělaného jezevce protáhneme nařezanými klíny česneku, osolíme, dáme do pekáče. Pečeme zvolna do měkka. Během pečení maso postupně (cca každých 5-10 minut) potíráme marinádou.

TOP 5 Opomíjených

  • Zaječí sekaná šiška (2011)

    1 zajíc, 1/2 kilogramu vepřového bůčku, 10 dkg housky, 6 dkg másla, 5 dkg cibule, pepř, sůl, šťáva a...

  • Zvěřinové koule nakládané (2011)

    1-1,2 kg odblaněné zvěřiny, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, mletá paprika, 2 cibule, 1 vejce, 15...

  • Závitky s játry (2011)

    1-1,2 kg z kýty zvěřiny,  sůl, pepř, 10 dkg másla, 2 dl bílého vína, 6 kuliček pepře, 3 kuličky...

  • Rolovaná žebra (2011)

    1-1,2 kg plát masa ze žeber, sůl, 5 dkg slaniny, lžíce másla, 1 mrkev, 1 cibule, 1 petržel, 1/4...

  • Játrové placičky (2011)

    50 dkg jater, 1 vejce, 1 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 1 cibule, majoránka, strouhanka, mléko,...

TOP 5 receptů

  • Zvěřina na smetaně (svíčková) (47672)

    ZVĚŘINOVÁ KLASIKA(zvěřina z jelena, daňka, muflona, srnce, černé, zajíce) 1-1,2 kg  zvěřiny z kýty...

  • Marináda divočina (30993)

    1,5 dl červeného vína, 2 dl oleje, 12 dkg jemně nakrájené cibule, 2 stroužky rozmačkaného česneku,...

  • Žebra z černé po manětínsku (24142)

    MŮJ TIP1-2 boky s žebry z divočáka, koření-medová žebírka (můžeme nahradit  kořením Andělská...

  • Zrání zvěřiny obecně (23979)

    Zvěřina obecněZa zvěřinu se považují zvířata, která žijí volně v přírodě a jsou lovena. Maso...

  • Pajšl na smetaně (19699)

    Vnitřnosti z mladého kusu srnčí zvěře:  plíce,  jazyk, srdíčko, 15 dkg jater.2 cibule, 2 lžíce...

Copyright � 2019. V�echna pr�va vyhrazena. Ur�eno pouze pro osobn� vyu�it�.