Zvěřinová Kuchařka

Nejchutnější zvěřinové recepty na internetu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 2.75 (2 Hlasujících)

Staženou hlavu opláchneme, oddělíme spodní čelist, vyjmeme jazyk a jeho zadní část odstraníme. Vyjmeme světla (oči) a vyřízneme zvukovody. Pokud je hlava větší, rozpůlíme ji nebo rozčtvrtíme. Zuby důkladně vydrhneme kartáčem. Hlavu znovu opláchneme, zejména propláchneme nosní dutiny a dáme na několik hodin vymáčet do vody.
Hlavu vaříme ve větším hrnci nebo v tlakovém hrnci (podle stáří kusu vaříme 0,5-1 hodinu). Hlavu předem osolíme (solí nešetříme). Vývar můžeme použít na polévku.
Pokud obrané maso nespotřebujeme, libové kousky nakrájíme na kousky a dáme zmrazit. Kousky masa pak můžeme přidávat do hotových polévek (výborné!!!).

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.63 (4 Hlasujících)

1 hlava z černé, 0,5 kg uzených vepřových žeber, 2 střední cibule, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, křen, sádlo, hořčice.

Očištěnou hlavu rozděláme na díly. Uzená žebra opláchneme v teplé vodě a pokrájíme po dvou. Hlavu osolíme, opepříme, vložíme spolu s uzenými žebry na pekáč se sádlem. Přidáme nakrájenou cibulí na půlkolečka a plátky česneku. Podlijeme vodou a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme napřed kostí nahoru, pak otočíme a dopékáme do měkka za občasného podlévání a polévání. Ke konci pečení sundáme víko pekáče a dopečeme do červena  (hlavu můžeme v troubě krátce ogrilovat). Podáváme s hořčicí a křenem.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.40 (5 Hlasujících)

1 hlava z lončáka. (může být i ze selete nebo staršího kusu. Podle toho ale musíme upravit dobu vaření. U starších kusů raději volíme vaření v tlakovém hrnci), 1 jazyk, 1větší cibule, 6 stroužků česneku, 7 kuliček pepře, sůl.

Opláchnutou hlavu a jazyk dáme do většího hrnce s horkou vodou, přidáme sůl (nešetříme), oloupanou cibuli, pepř, česnek a vaříme doměkka.
Jazyk vyjmeme z hrnce, vložíme na okamžik do studené vody a nožem sloupneme tuhou a drsnou slupku.
Servírujeme s hořčicí nebo křenem.


Variace:

1. Vařená hlava s křenem:
1 hlava z lončáka, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 5 kuliček jalovce (není nutné), špetka tymiánu, sůl, 3 sladká jablka, ocet (nejlépe jablečný), 20 dkg křenu (nebo 1 skleničku krenexu).
Očištěnou hlavu uvaříme v osolené vodě se zeleninou a kořením do měkka tak, aby maso šlo samo od kosti (v tlakovém hrnci cca. 30 – 50 minut). Vývar přecedíme, maso obereme z kostí ( můžeme uložit v chladu a posléze nahřát na pařáku). Vývar odložíme na přípravu polévky. Předem si nastrouháme na jemno křen a oloupaná jablka bez jádřinců, smícháme, mírně osolíme. Zakápneme octem dle chuti, případně dosladíme a uložíme v chladu. Ovar podáme s jablkovým křenem a chlebem.

2. Ovar se šípkovou omáčkou:
Ovar z hlavy uvaříme ve slané vodě do měkka a maso obereme. Mezitím upravíme světlou máslovou jíšku, kterou rozředíme vývarem na bešamel. Přidáme šípkovou zavařenimu (může být i rybízová), trochu červeného vína (asi 1 dl) a lžičku cukru. Do omáčky vložíme maso a necháme ho v ní povařit.

3. Ovar povidlový:
Do litru vroucí vody dáme 2 lžíce švestkových povidel, lžíci cukru, trochu soli, 3 hřebíčky a 5 kuliček nového koření. Povidla se musí dokonale rozvařit a pak do vroucí vody vložíme díly  masa z hlavy. Vaříme doměkka, pak naporcujeme a přelijeme přecezenou omáčkou.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 2.17 (3 Hlasujících)

1,8 kg vařeného masa z hlavy dospělé zvěře černé. U menších kusů můžeme doplnit zvěřinou z boků popř. vepřovým bůčkem. 15-20 dkg syrových jater z černé, vývar z hlavy, 4-6 žemlí, 5 stroužků česneku, 4 lžíce majoránky, 2 rovné lžičky mletého nové koření, 1,5-2 rovné lžičky mletého černého pepře, 0,5 lžičky mletého zázvoru, 1,5 rovné lžíce soli, sádlo nebo škvarky.

Hlavu (popř. další maso) uvaříme v v tlakovém hrnci, necháme vychladnout, vykostíme a umeleme se syrovými játry. Přidáme vymačkané, předem namočené housky ve vývaru z hlavy, rozmačkaný česnek, podle chuti okořeníme a osolíme. Koření a sůl přidáváme postupně a ochutnáváme směs, vždy dobře promícháme. Zředíme vývarem z hlavy nebo zahustíme strouhankou. Hmota by měla mít kašovitou konzistenci. Pokud je směs z libového masa, přidáme podle chuti sádlo nebo škvarky, které umeleme s masem. Pekáč vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou, naplníme masovou kaší a upečeme. Pečeme při 160 st.C asi ¾ hod. Nejprve pečeme v přikrytém pekáči, čtvrt hodiny před koncem odklopíme víko.

Pozn. 1: Pokud jsou plíce z černé zdravé, můžeme nahradit asi 1/3 váhy masa plícemi. Plíce uvaříme doměkka a umeleme s masem.

Pozn. 2: Uvedené dávky solení a okořenění jsou orientační.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 Hlasujících)

1 mozeček , 4 lžíce 8% octa, 1/2 l vody, 2 jalovčinky, 4 celé pepře, 1 cibule, lžíce petrželky,  mletý pepř,  1 vejce, 2 lžíce mouky, sádlo, kečup.sůl.

Mozeček kterékoliv zvěře spárkaté zbavíme blan. Uvaříme ho ve vodě s octem, cibulí, petrželkou, celým pepřem a jalovčinkami. Vařený necháme vystydnout a pokrájíme na plátky, které osolíme a opepříme. Plátky mozečku obalíme v  osoleném těstíčku z mouky a vajíčka a usmažíme na sádle.

Variace:   Mozeček posekáme na kousky, osolíme, opepříme a zamícháme do těstíčka z kteréh uděláme placičky. Placičky osmažíme na tuku.

Lanškrounské dortíky - Vaše sladké nejen vánoční recepty.

Poslední komentáře

  • Jezevec s pikantní omáčkou

    Anče 10.02.2020 16:19
    Moooc pěkné, vychytané recepty!!! :-) :-) Máte prosím nějaké zkušenosti se škvařením jezevčího sádla?
     
  • Zvěřinový vývar z kostí

    Bakin 13.02.2017 07:15
    Tak každý nějak začínal. :roll: Hlavně nebreč, příště se ti to určitě povede uvařit. :-)
     
  • Zvěřinový vývar z kostí

    Bigmac 12.02.2017 14:16
    :-x takový hnus jsem ještě nejedl :-x

Copyright © 2016. Všechna práva vyhrazena. Určeno pouze pro osobní využití.