Zvěřinová Kuchařka

Nejchutnější zvěřinové recepty na internetu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.40 (5 Hlasujících)
AddThis Social Bookmark Button

1 hlava z lončáka. (může být i ze selete nebo staršího kusu. Podle toho ale musíme upravit dobu vaření. U starších kusů raději volíme vaření v tlakovém hrnci), 1 jazyk, 1větší cibule, 6 stroužků česneku, 7 kuliček pepře, sůl.

Opláchnutou hlavu a jazyk dáme do většího hrnce s horkou vodou, přidáme sůl (nešetříme), oloupanou cibuli, pepř, česnek a vaříme doměkka.
Jazyk vyjmeme z hrnce, vložíme na okamžik do studené vody a nožem sloupneme tuhou a drsnou slupku.
Servírujeme s hořčicí nebo křenem.


Variace:

1. Vařená hlava s křenem:
1 hlava z lončáka, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 5 kuliček jalovce (není nutné), špetka tymiánu, sůl, 3 sladká jablka, ocet (nejlépe jablečný), 20 dkg křenu (nebo 1 skleničku krenexu).
Očištěnou hlavu uvaříme v osolené vodě se zeleninou a kořením do měkka tak, aby maso šlo samo od kosti (v tlakovém hrnci cca. 30 – 50 minut). Vývar přecedíme, maso obereme z kostí ( můžeme uložit v chladu a posléze nahřát na pařáku). Vývar odložíme na přípravu polévky. Předem si nastrouháme na jemno křen a oloupaná jablka bez jádřinců, smícháme, mírně osolíme. Zakápneme octem dle chuti, případně dosladíme a uložíme v chladu. Ovar podáme s jablkovým křenem a chlebem.

2. Ovar se šípkovou omáčkou:
Ovar z hlavy uvaříme ve slané vodě do měkka a maso obereme. Mezitím upravíme světlou máslovou jíšku, kterou rozředíme vývarem na bešamel. Přidáme šípkovou zavařenimu (může být i rybízová), trochu červeného vína (asi 1 dl) a lžičku cukru. Do omáčky vložíme maso a necháme ho v ní povařit.

3. Ovar povidlový:
Do litru vroucí vody dáme 2 lžíce švestkových povidel, lžíci cukru, trochu soli, 3 hřebíčky a 5 kuliček nového koření. Povidla se musí dokonale rozvařit a pak do vroucí vody vložíme díly  masa z hlavy. Vaříme doměkka, pak naporcujeme a přelijeme přecezenou omáčkou.

Přidat komentář



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA

Lanškrounské dortíky - Vaše sladké nejen vánoční recepty.

Poslední komentáře

  • Jezevec s pikantní omáčkou

    Anče 10.02.2020 16:19
    Moooc pěkné, vychytané recepty!!! :-) :-) Máte prosím nějaké zkušenosti se škvařením jezevčího sádla?
     
  • Zvěřinový vývar z kostí

    Bakin 13.02.2017 07:15
    Tak každý nějak začínal. :roll: Hlavně nebreč, příště se ti to určitě povede uvařit. :-)
     
  • Zvěřinový vývar z kostí

    Bigmac 12.02.2017 14:16
    :-x takový hnus jsem ještě nejedl :-x

Copyright © 2016. Všechna práva vyhrazena. Určeno pouze pro osobní využití.