Zvěřinová Kuchařka

Nejchutnější zvěřinové recepty na internetu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 3.31 (8 Hlasujících)

MŮJ TIP
1-2 boky s žebry z divočáka, koření-medová žebírka (můžeme nahradit  kořením Andělská křidýlka, nebo kořením Gril žebírka), sůl.

Boky s žebry z divokého prasete (nejchutnější jsou ze selete nebo lončáka) odřízneme (odsekneme) od hřbetní kosti, ze strany břišní dutiny pečlivě omyjeme. Z boků se žebry (u většího kusu stačí jeden bok) seřízneme silnější vrstvu masa a tuku a odložíme k jinému zpracování. U mladé zvěře není třeba boky seřezávat, starší kusy mívají maso na bocích tuhé a je případně třeba je naložit. Sádlo, pokud zůstalo na bocích, křížně nařízneme (vzniknou čtverečky), aby se během pečení lépe vytavilo. Boky nakrájíme po 2-3 žebrech, osolíme a silně posypeme kořením „Medová žebírka“. Žebra vložíme do pekáče, můžeme až po okraj víka pekáče, podlijeme trochou vodou a pečeme při 220 st. v troubě v přikrytém pekáči do měkka (cca 1,5-2 hod.). Občas žebra zkontrolujeme a případně podlijeme vodou. Takto upravujeme i hřbetní a krční kost, ze které jsme před tím odřezaly maso (vykostily). Maso od kosi je krátké, takto upravené je delikatesa. Na žebra vložená do pekáče můžeme ještě položit pokrájená uzená vepřová žebra, které pečeni  ají příchuť uzeného masa. Uzená žebra musí být vždy navrch, aby stékající uzená šťáva ochutila žebra (kosti) ze zvěřiny Podáváme horké s chlebem nebo bramborem. Nespotřebovaná pečená žebra obereme a dáme do mikrotenového sáčku zmrazit. V mikrovlnné troubě se pak můžou podle potřeby ohřát jako pečeně nebo pečené maso použijeme do rizota.

Pozn 1.: Pokud nemáme žebra, můžeme stejně dobře zpracovat menší kousky zvěřiny z černé, nebo větší odřezky, které nechceme například z důvodu přítomnosti barvy (krve) zamrazit.

Pozn 2.: Koření můžeme nahradit i jinou oblíbenou marinádou nebo česnekem. Pak je dobré nechat žebra marinovat do druhého dne.

Pozn 3.: Marináda na 2 kg žeber:  3 stroužky rozdrceného česneku, pepř, grilovací koření, ústřicová nebo sojová omáčka, trochu kečupu, olej, sůl. Žebra potřeme marinádou a necháme v chladu uležet 1-2 dny.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (3 Hlasujících)

Boky ze selete s žebry rozporcujeme na jednotlivá žebírka. Ta osolíme, okořeníme grilovacím kořením a kmínem, nebo kořením – medová žebírka. Jednotlivé kousky žeber naskládáme na hluboký plech nebo větší pekáč, podlijeme mírně vodou a dáme péct do trouby. Během pečení žebírka pravidelně otáčíme.
Mezitím si připravíme marinádu z červeného vína a medu v poměru jedna ku jedné. Přidáme ústřicovou omáčku nebo sójovou omáčku, prolisovaný česnek a přiostříme chilli omáčkou. Když žebírka začínají měknout, potíráme je marinádou až do změknutí.
 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 3.90 (5 Hlasujících)

Žebra mladšího kusu (sele, lončák), sůl, 20 dkg celeru, 15 dkg petržele, 10 dkg mrkve 1 větší cibule,  6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, koření medová žebírka.

Boky z černé zevrubně okrájíme a zbylá žebra nakrájíme po dvou. Žebra osolíme, silně okořeníme kořením „ medová žebírka“ a dáme do pekáče. Na pekáč dáme tolik žeber, kolik se jich vejde. Pokrájenou kořenovou zeleninu spolu s posekanou cibulí, pepřem a novým kořením dáme na pekáč k žebrům a vše ještě posolíme. Pozvolna pečeme v přikrytém pekáči asi při 20 st C . V případě potřeby lehce podléváme. Ke konci necháme výpek vysmahnout na tuk, lehce podlijeme a ještě jednou opakujeme. V této fázi pečení hlídáme, aby se výpek nepřipálil a zároveň výpekem přeléváme žebra.  Nakonec odklopíme víko, podlijeme přiměřeně vodou a nechá žebra trochu zčervenat.

Pozn.:

-Tento recept lze s úspěchem použít i na zvěřinu ostatní spárkaté zvěře. Musíme se ale co nejvíce zbavit běli (loje).

-Žebra můžeme nechat 1-2 dny naložené v pokrájené kořenové zelenině s cibulí.

-Ke konci můžeme přidat podle chuti ještě trošku červeného vína a citrónové šťávy.

-Na počátku pečení může přidat 5 kuliček jalovce.

-Na počátku pečení může přidat do pekáče plátky z 2 větších jablek.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 Hlasujících)

75 dkg zvěřiny z černé (kýta, plec), 30 dkg lišek, 2,5 dl vývaru (může být i z masoxu), 2 cibule, 2 stroužky česneku, 5 dkg másla, olej, voda na podlévání, sůl, mletý pepř.

Maso na rozehřátém oleji zprudka orestujeme ze všech stran. Pak maso přendáme do pekáče, přidáme k němu polovinu másla, na povrch naskládáme kolečka česneku a jednu cibuli nakrájenou na kolečka. Podlijeme trochou vývaru, osolíme, opepříme a zakryté pečeme v troubě asi půl hodiny. Ke zbylému oleji po restování masa přidáme zbytek másla, druhou cibuli nakrájenou na kostičky, očištěné a nakrájené lišky, krátce orestujeme a dusíme asi 30 minut. Po půl hodině pečení masa pokryjeme pečeni houbami, přilijeme vývar a pečeme za občasného podlévání odkryté dalších 30 minut. Měkké maso nakrájíme na plátky a podáváme s houbami.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (2 Hlasujících)

1-1,2 kg kýty nebo plece z černé, 10 dkg celeru, 10 dkg mrkve, 10 dkg petržele, 1 velká cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 1 dl bílého vína, 2 kelímky smetany (např. 1 sladká + 1 zakysaná), 2 lžíce hladké mouky, šťáva a kůra z citrónu, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, sůl.

Pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, máslo, všechno koření, kousek citrónové kůry a osmahneme. Osolené maso vložíme na tento základ. Zalijeme vínem a podlijeme trochou horké vody a pečeme do měkka. Měkké maso vyndáme. Vysmahlou zeleninu zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku. Dochutíme citrónovou šťávou a povaříme. Hotovou omáčku propasírujeme přes hrubší cedník, maso nakrájíme na porce, dáme ještě prohřát do omáčky.

Reklama Velikonoce

Poslední komentáře

Copyright © 2016. Všechna práva vyhrazena. Určeno pouze pro osobní využití.