0,75-1 kg zvěřiny z černé (nebo zvěřiny z jiné spárkaté zvěře), 10 dkg slaniny, 15 dkg mrkve, 10 dkg celeru, 10 dkg kořenové petržele, 1 velká cibule, lžíce divokého koření, lžíce cukru, 1 plechovka rajského protlaku, 40 dkg brusinkového kompotu, 3 dl červeného vína, 2 dl vody, olej, sůl.
Maso prošpikujeme klíny slaniny, které před vetnutím do masa obalíme v soli. Maso krátce opečeme v kastrolu na oleji ze všech stran, osolíme a vyjmeme. Do výpeku po mase přidáme zbylou část na kostičky nakrájeného špeku. Když se vypeče, vložíme nakrájenou zeleninu, orestujeme dozlatova, poté přidáme koření, cukr a necháme zkaramelizovat. Ihned vmícháme rajský protlak a brusinkový kompot. Vložíme maso, vše podlijeme vínem a vodou, zakryjeme pokličkou a dusíme do měkka.Maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a dáme do tepla. Maso přelijeme vydušenou a propasírovanou šťávou se zeleninou.
1-1,2 kg zvěřiny z kýty, 10 dkg slaniny, 10 dkg celeru, 10 dkg petržele, 10 dkg mrkve, , 4 stroužky česneku, 5 malých cibulek, 8 dkg másla, 1 bobkový list, 6 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, sůl, 2 dl bílého vína, kousek tvrdého chleba.
Kýtu z mladší zvěřiny protáhneme střídavě klínky slaniny, čvrtičkami po délce půleného česneku, klínky mrkve a celeru a malými čtvrtkami cibulek. Zbytek zeleniny orestujeme a dáme na pekáč. Maso osolíme, dáme na pekáč, přidáme máslo, nakrájenou slaninu pečeme do měkka. Podléváme vývarem nebo Masoxem rozpuštěným ve vodě a bílým vínem. Šťávu dosolíme a zaprášíme strouhaným chlebem.
1-1,2 kg zvěřiny, 7 dkg slaniny, 1 velká cibule, 7 stroužků česneku, 5 kuliček jalovce, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, sůl, sádlo, jíška.
Zvěřinu z černé rozdělíme na 4-5 dílů, protkáme klínky česneku a osolíme. Na pekáči opečeme kousky pokrájené slaniny na ní osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso, orestujeme. Přidáme koření, zbylý česnek, podlijeme a pečeme do měkka za občasného podlévání. Šťávu dochutíme a zahustíme jíškou.
1-1,2 kg zvěřiny, 4 stroužky česneku, 15 dkg slaniny, 10 dkg másla, 1lžička octa, 1 kelímek kysané smetany, sůl.
Zvěřinu (nejlépe z kýty) protkáme hustě na nudličky nakrájenou slaninou, česnekem a posolíme. Zbylou slaninu vložíme na zvěřinu. Pečeme zvolna v přikrytém pekáči v troubě a po půl hodině podlijeme slabě vodou se lžičkou octa. Když zvěřina začíná měknout, sundáme víko pekáče, dopeče dočervena a přitom jí poléváme kysanou smetanou.
1-1,2 kg plece nebo kýty z černé, 4 stroužky česneku, 7 dkg slaniny, 1větší cibule, sůl, lžíce sádla (nebo oleje), mletý pepř, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce.
Maso protáhneme klíny česneku, osolíme, opepříme a dáme na sádlo do pekáče. Na maso položíme plátky slaniny a posypeme pokrájenou cibulí. K masu přidáme kuličky jalovce, nového koření a pečeme za občasného podlévání vodou do měkka.
Špenát: 1 středně velká cibule, 2-3 stroužky česneku, lžička vegety .
Na pánvi osmažíme cibuli, přidáme 1 balení mraženého špenátu a rozehřejeme ho. Ke špenátu přidáme 2-3 stroužky rozmačkaného česneku, lžičku vegety a krátce podusíme.
Další články...
- Černá na rozmarýnu
- Černá nadívaná zeleninou
- Černá na bílém víně
- Černá na červeném víně s kořenovou zeleninou
- Černá speciál na bílém víně
- Černá na pivě
- Černá s šípkovou omáčkou I
- Černá s šípkovou omáčkou II
- Černá s šípkovou nebo rybízovou zavařeninou
- Kýta z černé se šípky
- Zvěřina se zeleninovou omáčkou
- Černá s hruškovým chutney
- Nadívaná kýta z černé
- Nadívaná zvěřina ze hřbetu se švestkami
- Plněný hřbet z černé se švestkami