1-1,2 kg krkovičky z černé, hladká mouka, kmín, sůl, voda nebo vývar z kostí (přibližně 1/2 litru).
Zvěřinu osolíme. Do pekáče vložíme maso, posypeme kmínem, opečeme v rozpálené troubě a podlijeme trochou vařící vody nebo vývaru. Při pečení maso mírně podléváme a poléváme výpekem. Když je maso na jedné straně dozlatova, tak ho obrátíme. Upečené maso vyndáme z pekáče, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, opražíme dohněda, zalijeme vývarem nebo vodou, dobře povaříme a scedíme.
1 -1,2 kg zvěřiny z černé (nebo jiné spárkaté), 10 dkg slaniny, 1 cibule, 20 dkg kořenové zeleniny, 4 kuličky pepře, 2 hřebíčky, 10 kuliček jalovce, špetka papriky, 1 dl červeného vína, 5 dkg sušených švestek, 5 dkg ořechových jader (různé druhy), jíška, 5 dkg tvrdé chlebové kůrky, ocet, sůl, sádlo (olej).
Zvěřinu osolíme, opečeme na pokrájené slanině a pokrájené cibuli, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu kterou orestujeme. Maso opaprikujeme, přidáme pepř, jalovec, hřebíček, zakápneme octem a pečeme v troubě za občasného podlévání vínem a vodou do měkka. Měkké maso vyndáme do tepla a naporcujeme. Do šťávy dáme sušené vypeckované švestky, posekané ořechy, chlebovou kůrkou, dosolíme a vše povaříme. Podle chuti můžeme omáčku zastříknout citronovou šťávou.
1-1,2 kg kýty nebo plece, 20 dkg kořenové zeleniny, 1 velká cibule, sůl, sádlo (olej), 5 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, vývar na podlévání, jíška, 10-15 dkg brusinkového kompotu, 1 pomeranč, lžička hořčice, špetka strouhaného muškátového oříšku, strouhaný křen (podle chuti), 1 dl červeného vína.
Zvěřinu odblaníme a osolíme. Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, přidáme koření a vložíme maso. Dusíme v pekáči za občasného podlévání vývarem do měkka. Maso vyndáme do tepla a nakrájíme na porce. Do šťávy přidáme brusinkový kompot, nakrájené kousky oloupaného pomeranče, hořčici, muškátový oříšek, kousek nastrouhaného křenu, dosolíme, přidáme červené víno, zahustíme jíškou, krátce povaříme a šťávu přecedíme.
1-1,2 kg zvěřiny, 20-50 dkg uzených vepřových žeber, 5 dkg sádla, 1cibule, 3 stroužky česneku, sladká a pálivá paprika, 6 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, sůl, vývar.
Maso nakrájíme na 4 díly, osolíme a dáme na pekáč a prudce opečeme. Přidáme pepř, nové koření, pokrájenou cibuli, česnek a podlijeme vývarem. Navrch masa dáme pokrájená uzená žebra. Dusíme do měkka za občasného podlévání vývarem a ke konci dopečeme.
1-1,2 kg zvěřiny, 0,5 kg uzených vepřových žeber, 10 dkg slaniny, 15 dkg celeru, 10 dkg mrkve, 10 dkg petržele, 1 velká cibule, 3 bobkové listy, 6 kuliček pepře, 4 kuličky nové koření, sůl, jíška, sádlo.
Zvěřinu odblaníme, osolíme a protáhneme slaninou. Na sádle orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Na pekáč dáme zeleninu, koření a maso na které položíme díly uzených vepřových žeber (žebra musí být navrchu). Podlijeme vodou a dusíme. Když je maso téměř měkké, vyndáme uzená žebra a dopečeme v otevřeném pekáči dočervena. Během pečení maso poléváme vypečenou šťávou se zeleninou.
Další články...
- Zvěřina na zelenině s rajským protlakem a brusinkami
- Pečená kýta z černé na česneku s kořenovou zeleninou
- Černá na česneku s divokým kořením
- Černá na česneku s kysanou smetanou
- Černá na česneku se špenátem
- Černá na rozmarýnu
- Černá nadívaná zeleninou
- Černá na bílém víně
- Černá na červeném víně s kořenovou zeleninou
- Černá speciál na bílém víně
- Černá na pivě
- Černá s šípkovou omáčkou I
- Černá s šípkovou omáčkou II
- Černá s šípkovou nebo rybízovou zavařeninou
- Kýta z černé se šípky