Zvěřinová Kuchařka

Nejchutnější zvěřinové recepty na internetu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 2.58 (12 Hlasujících)
AddThis Social Bookmark Button

MŮJ TIP
1-2 boky s žebry z divočáka, koření-medová žebírka (můžeme nahradit  kořením Andělská křidýlka, nebo kořením Gril žebírka), sůl.

Boky s žebry z divokého prasete (nejchutnější jsou ze selete nebo lončáka) odřízneme (odsekneme) od hřbetní kosti, ze strany břišní dutiny pečlivě omyjeme. Z boků se žebry (u většího kusu stačí jeden bok) seřízneme silnější vrstvu masa a tuku a odložíme k jinému zpracování. U mladé zvěře není třeba boky seřezávat, starší kusy mívají maso na bocích tuhé a je případně třeba je naložit. Sádlo, pokud zůstalo na bocích, křížně nařízneme (vzniknou čtverečky), aby se během pečení lépe vytavilo. Boky nakrájíme po 2-3 žebrech, osolíme a silně posypeme kořením „Medová žebírka“. Žebra vložíme do pekáče, můžeme až po okraj víka pekáče, podlijeme trochou vodou a pečeme při 220 st. v troubě v přikrytém pekáči do měkka (cca 1,5-2 hod.). Občas žebra zkontrolujeme a případně podlijeme vodou. Takto upravujeme i hřbetní a krční kost, ze které jsme před tím odřezaly maso (vykostily). Maso od kosi je krátké, takto upravené je delikatesa. Na žebra vložená do pekáče můžeme ještě položit pokrájená uzená vepřová žebra, které pečeni  ají příchuť uzeného masa. Uzená žebra musí být vždy navrch, aby stékající uzená šťáva ochutila žebra (kosti) ze zvěřiny Podáváme horké s chlebem nebo bramborem. Nespotřebovaná pečená žebra obereme a dáme do mikrotenového sáčku zmrazit. V mikrovlnné troubě se pak můžou podle potřeby ohřát jako pečeně nebo pečené maso použijeme do rizota.

Pozn 1.: Pokud nemáme žebra, můžeme stejně dobře zpracovat menší kousky zvěřiny z černé, nebo větší odřezky, které nechceme například z důvodu přítomnosti barvy (krve) zamrazit.

Pozn 2.: Koření můžeme nahradit i jinou oblíbenou marinádou nebo česnekem. Pak je dobré nechat žebra marinovat do druhého dne.

Pozn 3.: Marináda na 2 kg žeber:  3 stroužky rozdrceného česneku, pepř, grilovací koření, ústřicová nebo sojová omáčka, trochu kečupu, olej, sůl. Žebra potřeme marinádou a necháme v chladu uležet 1-2 dny.

Přidat komentář



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA

Lanškrounské dortíky - Vaše sladké nejen vánoční recepty.

Poslední komentáře

  • Jezevec s pikantní omáčkou

    Anče 10.02.2020 16:19
    Moooc pěkné, vychytané recepty!!! :-) :-) Máte prosím nějaké zkušenosti se škvařením jezevčího sádla?
     
  • Zvěřinový vývar z kostí

    Bakin 13.02.2017 07:15
    Tak každý nějak začínal. :roll: Hlavně nebreč, příště se ti to určitě povede uvařit. :-)
     
  • Zvěřinový vývar z kostí

    Bigmac 12.02.2017 14:16
    :-x takový hnus jsem ještě nejedl :-x

Copyright © 2016. Všechna práva vyhrazena. Určeno pouze pro osobní využití.