3/4 kg kýty ze zvěřiny, 1/4 lžičky pepře, sůl, jíška, 5 dkg másla, 2 větší cibule, 1/4 lžičky mletého nového koření, 1 lžička tymiánu, 3 až 4 bobkové listy, 3 dkg slaniny, 1 dl červeného vína, 4 vrchovaté lžíce šípkové zavařeniny.
Maso nakrájíme na kostky (cca 2x2cm), osolíme, opepříme, obalíme v mouce a opečeme na rozehřátém másle. Přidáme tymián, nové koření, bobkové listy a vše dáme do pekáčku. Cibuli a špek přidáme vcelku (později rozmixujeme). Podlijeme vodou, pekáček zakryjeme a dusíme do měkka. Během dušení podléváme. Měkké maso vyndáme do tepla. Šťávu s cibulkou a špekem rozmixujeme. Přidáme víno, zavařeninu, podle chuti naředíme vodou, dosolíme a necháme přejít varem.
1-1,2 kg zvěřiny (kýta, plec), podle chuti houby, 2 cibule nakrájené na kostičky, 1 sladká smetana, jíška, 1 bujónová kostka, sůl, 5 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 3 bobkové listy.
Zvěřinu nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce, osolíme, přidáme cibuli, houby, zalijeme mírně vodou, přidáme koření do sítka na čaj, bujónovou kostku a dusíme do měkka. Poté vyjmeme sítko s kořením, přidáme smetanu a povaříme, dochutíme ústřicovou omáčkou nebo sojovou omáčkou, dosolíme a zahustíme jíškou.
3/4 kg zvěřiny, 2 středně velké cibule cibule, olej, 3 stroužky česneku, mletý pepř, červená paprika, sůl, 2 paprikové lusky, 10-15 dkg rajčat, 1 dl červeného vína.
Maso nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Nadrobno pokrájenou cibuli osmažíme na oleji dozlatova, přidáme prolisovaný česnek, hrnec odstavíme z plotny, přisypeme plnou lžíci červené papriky a rychle promícháme. Přidáme připravené maso, podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou. Podle potřeby stále podléváme. Když je maso poloměkké, přidáme nadrobno pokrájené paprikové lusky a po 10-15 minutách také nakrájené rajčata. Když je maso měkké, přidáme trochu červeného vína a ještě několik minut vaříme při mírné teplotě, aby vznikla jemná krémová omáčka.
1-1,2 kg zvěřiny z plecka, krku nebo žeber, 15 dkg sádla, 2-3 velké cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička papriky, 3 větší zelené papriky, 4 větší rajčata (nemáme-li, tedy 3 lžíce protlaku), 1/3 l bílého vína, sůl, mletý pepř, 1 lžíce majoránky, 60 dkg brambor, 1 lžička kmínu.
Zvěřinu pokrájíme na kousky. Na sádle osmahneme pokrájenou cibuli a česnek, přidáme papriku, zamícháme a vložíme připravenou zvěřinu. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, majoránku a opečeme ze všech stran. Jakmile se šťáva vysmahne, podlijeme trochu vínem, přidáme pokrájená oloupaná rajčata, vydusíme a opět podlijeme vínem. Hrnec dobře uzavřeme. Když je maso zpola měkké, přidáme nakrájené brambory a nakrájené paprikové lusky, přilijeme zbytek vína a dodusíme doměkka. Připravujeme-li pokrm v tlakovém hrnci, dáme do něj po opečení zvěřiny podložku, aby se nám pokrm nepřipálil. V obyčejném hrnci je třeba během přípravy obsahem několikrát zamíchat.
3/4 kg zvěřiny, sádlo, 10 dkg slaniny, sádlo (olej),1 větší cibule, 1 kapie, pepř, jíška, sůl, 1 zakysaná smetana, malé sterilované lečo.
Maso nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme na sádle. Přidáme cibuli a osmažíme ji dozlatova. Vložíme kostky masa, které opečeme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Při dušení maso občas podléváme vodou. Měkké maso vyjmeme, šťávu poněkud vydusíme a zahustíme jíškou. Přidáme smetanu, zeleninové lečo a chvíli povaříme. Potom vložíme maso, dosolíme a krátce podusíme.
Další články...
- Ragů s houbami
- Ragů na kořenové zelenině s vínem a brusinkami
- Ragů na kořenové zelenině
- Ragů v tlakovém hrnci
- Zvěřinový paprikáš
- Zvěřina načerno
- Kýta po italsku
- Kýta nadivoko
- Pikantní zvěřinová směs
- Nudličky s mandarinkami
- Zvěřinové kostičky
- Pikantní nudličky ze zvěřiny
- Zvěřinové nudličky s mandlemi
- Zvěřinové hranolky