2 lžíce škrobové mouky, 2 lžíce studené vody, šťáva z půlky citrónu, 1/4 l dobrého červeného vína a 4 lžíce šípkové marmelády, 20 g másla.
Ve studené vodě rozmícháme škrobovou mouku a po troškách přidáváme citrónovou šťávu, víno a šípkovou marmeládu. Necháme přejít var, podle chuti přisladíme a zamícháme syrové máslo. Omáčka se podává teplá.
12 dkg kompotovaných brusinek, 6 dkg meruňkové zavařeniny,1 lžička plnotučné (popř. pikantní) hořčice, 1 lžíce červeného vína, 1 lžíce rumu , 1 lžíce citronové nebo pomerančové šťávy, sůl , mletý pepř, pár kapek worcesterské omáčky, citrónová kůra.
Brusinky a zavařeninu rozmixujeme, přidáme ostatní přísady a omáčku dobře zamícháme. Brusinky můžeme nahradit rybízem naloženým ala brusinky.
30 dkg brusinek, 2 dkg křenu, 0,5 dl červeného vína, 1 špetka pepře, 1 špetka cit. kůry, 1 lžička ostré hořčice, 1 lžička oleje.
Brusinky smícháme s ostatními přísadami. Nesolíme nebo jen nepatrně. Omáčku necháme proležet do druhého dne a pak ji podáváme.
1 červené jablko, 1 polévková lžíce másla, 1 sklenička brusinkové marmelády, 1/3 šálku portského vína, 2 lžičky škrobové moučky, sůl.
Jablko, oloupeme, vykrájíme jadřinec, nakrájíme na slabé plátky a opečeme rychle na másle. přidáme brusinkový džem a podusíme. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve víně, osolíme a krátce povaříme.
1 lžíce oleje, 2 lžíce mouky, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kus celeru, 1/4 l smetany, sůl, bobkový list, tymián.
Cibuli nakrájíme a osmažíme na oleji Přidáme všechnu zeleninu, zaprášíme moukou, upražíme do zlata a zalijeme vodou. Přidáme koření a povaříme. Na závěr scedíme a zamícháme smetanu.