5 dl zvěřinového vývaru, 1,5 dl bílého vína, 1,5 ml červeného vína, 8 listů želatiny, 2 lžíce rybízové zavařeniny, sůl, mletý pepř.
V hrnci smícháme zvěřinový vývar, oba druhy vína, želatinu rozpuštěnou v teplé vodě, zavařený rybíz, mletý pepř a trochu soli. Směs zahřejeme a během zahřívání stále mícháme. Horkou omáčku přecedíme přes síto a podáváme k pečené nebo dušené zvěřině.
1 jablko bez jádřinců a slupky, 25 dkg sušených švestek, 25 dkg sušených meruněk, podle chuti bíle víno, cukr, chilli, badyán, sojová omáčka.
Suroviny kromě sojové omáčky smícháme a podusíme 15 minut. Dochutíme sojovou omáčkou, propasírujeme a podáváme k masu.
50 dkg třešní, 1 lžička hladké mouky, 1 lžíce másla, 2,5 dl bílého vína, 2 lžičky cukru moučka, mletá skořice, citrónová kůra, 2,5 dl vody.
Vypeckujeme třešně a rozmixujeme je v mixéru. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou smícháme s rozmixovanými třešněmi, přilijeme bílé víno, vodu a povaříme asi 5 - 10 minut. Potom omáčku přepasírujeme, osladíme, přidáme mletou skořici a trochu nastrouhané kůry z důkladně omytého citrónu, prohřejeme a podáváme. Hodí se k pečeným masům.
3 lžíce oleje, 8 utřených stroužků česneku, 1 lžíce cukru, 1 konzerva rajského protlaku (asi 20 dkg), 75 dkg rajčat, 2 lžíce majoránky, 15 dkg tvrdého strouhaného sýra.
Na oleji necháme zkaramelizovat cukr s utřeným česnekem. Přidáme rajský protlak a rajčata nakrájená na kousky, okořeníme majoránkou a dobře promícháme, popřípadě podle chuti ještě přisladíme. Nakonec vmícháme strouhaný sýr. Podává se teplé k teplým i studeným pokrmům ze zvěřiny.