Na špízy používáme nejkvalitnější maso z kýty a hřbetu mladých kusů zvěře. (divočák-sele, srnčí, jelení daňčí, mufloní do stáří 2 let). Maso pečlivě odblaníme a nařežeme napříč na kostky o velikosti 4-5 cm. Maso by nemělo obsahovat vnitřní blány. Maso si můžeme připravit také tak, že jej nejprve nařežeme na silnější plátky, lehce naklepeme a pak teprve nařežeme na kostky. Pokud nebylo maso předem naloženo se solí, můžeme ho lehce osolit a okořenit pepřem. Maso ze zvěřiny můžeme kombinovat z bílým masem z prsíček kuřete, krůty, eventuálně z prsíček mladého bažanta (Maso z bažanta je ale suché, musíme ho proto zabalit do tenkého plátku uzené slaniny nebo anglické slaniny). Na jehlu napichujeme kousky zvěřiny a hned dáme buď plátek uzené slaniny nebo anglické slaniny, nebo uzený bůček. Dále napíchneme kousek cibule a bílé maso (pokud ho dáváme). Jehlu pak doplníme libovolnou kombinací kousků zeleniny (např. paprika, rajčata, plátky cukety, kolečky okurky), kousků ovoce (např. tenké plátky oloupaného jablka, ananas, vypeckovaná višeň), žampionů, plátků klobásy. Špízy můžeme také zabalit do alobalu. Je ale lepší před zabalením špíz krátce ogrilovat, aby se maso zatáhlo. Před koncem grilování alobal sundáme, aby špíz chytil aroma z grilu. Během grilování můžeme maso potírat různými marinádami.
20 dkg mladé zvěřiny z kýty nebo hřbetu, 20 dkg vepřové kýty, 15 dkg anglické slaniny, 10 dkg cibule, 15 dkg žampionů (hlavičky), 1 dl bílého vína, sůl, pepř, bobkový list, tymián, olej.
Maso odblaníme, nakrájíme na malé plátky, osolíme, opepříme, pokapeme olejem, přidáme bobkový list a necháme odležet. Cibuli nakrájíme na kousky (podle velikosti cibule). Plátky masa obalené plátkem anglické slaniny, kousky cibule a hlavičky žampionů pak střídavě napichujeme na jehlu. Špíz grilujeme nebo opékáme na oleji. Špízy můžeme také obalit v trojobalu a usmažit na oleji.
1 kg mladé zvěřiny z kýty nebo hřbetu, 2-3 cibule, 10 dkg anglické slaniny, sůl, pepř, olej, kousek másla, 2 lžíce Staré myslivecké.
Zvěřinu odblaníme, nakrájíme na kostky lehce naklepeme. Cibuli a slaninu nakrájíme na plátky. Střídavě napichujeme na jehly slaninu, zvěřinu a cibuli. Osolíme a opepříme a grilujeme nebo pečeme v troubě v otevřeném pekáči do měkka. Nakonec pokropíme Myslivcem, přidáme kousek másla a šťávu prohřejeme a přelijeme na špízy.
½ kg mladé zvěřiny zvěřiny z kýty nebo hřbetu, 10 dkg menších tvrdých rajčat, hlavičky žampionů, cibule, tlučený jalovec, mletý pepř, sůl.
Maso odblaníme, nakrájíme na malé plátky, osolíme, opepříme, potřeme tlučeným jalovcem. Napichujeme na kovové jehly střídavě s plátky cibule, žampionů a kousky rajčat. Můžeme přidat i kousky šunky. Špízy grilujeme na roštu nebo opékáme na pánvi.
30 dkg mladé zvěřiny z kýty, 30 dkg vepřové kýty, 30 dkg kuřecích prsíček, česnek, chilli omáčka, tymián, sůl, 12 hlaviček žampionů, 4 malé cibulky, 10 dkg plátků anglické slaniny, olej.
Maso nakrájíme na plátky a lehce naklepeme a osolíme. Vepřové potřeme česnekem, zvěřinu okořeníme chilli kořením, kuřecí maso okořeníme tymiánem. Do plátků vložíme slaninu a tvoříme závitky. Maso napichujeme na jehlu střídavě s cibulí a žampiony, potřeme olejem a na grilujeme.
Další články...
- Cikánské ražniči
- Dunajský špíz
- Špíz z muflončete po arabsku
- Muflonče na jehle s uzeným bůčkem
- Mufloní šašlik
- Šašlik na rumu
- Smažený špíz se sýrem
- Pečená žebra na roštu s bearmskou omáčkou
- Grilovaná kýta ze selátka
- Přírodní plátky na roštu
- Plátky na grilu s bylinkovým máslem
- Grilované kotlety z černé v alobalu
- Sekané placičky na grilu
- Nadívané plátky v alobalu
- Medové plátky na grilu