4 plátky z kýty zvěřiny, 2 lžíce sádla, 1+1/2 cibule, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce cukru, lák z okurek, jíška, vývar (může být i z kostky), 10 kuliček černého pepře a nového koření, 3 bobkové listy, 2 jalovčinky, pepř, sůl.
Náplň: 10 dkg libové klobásy, 4 lžíce plnotučné hořčice, 10 dkg slaniny,
1/2 cibule, 2 nakládané kyselé okurky, 1 vařené vejce.
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Každý plátek potřeme hořčicí a k jeho většímu kraji položíme plátek slaniny, plátek klobásy (nebo jiné uzeniny), čtvrtku vajíčka, osminku cibule a půl malé okurky. Plátky pečlivě zabalíme tak, že nejprve maso z obou stran zahneme a potom postupně přiklopíme zadní i přední část (nebo maso zabalíme a svážeme nití). Pekáč vymažeme sádlem a dno pokryjeme nasekanou cibulí. Ptáčky klademe do vymaštěného pekáče těsně vedle sebe. Na povrchu ještě trochu posolíme a poprášíme trochou hladké mouky, mírně podlijeme vývarem a dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů péct asi na půl hodiny. Potom je otočíme a dusíme za občasného přelévání výpekem doměkka. Upečené ptáčky vyjmeme, výpek vysmažíme do tuku. Přidáme lžíci cukru, hořčici, zastříkneme trochou vinného octa, přidáme koření v sítku nebo v plátýnku, zalijeme vývarem a povaříme asi 20 minut. Omáčku potom procedíme, zahustíme jíškou, provaříme a nakonec dochutíme lákem z okurek a zbytkem vyškvařené slaniny. Provařenou omáčku vlijeme na ptáčky a necháme v troubě prohřát.