Maso z černé (nebo jelení, srnčí + divočák nebo vepřové 1:1), 2–3 lžíce solamylu, 2 dl mléka, 2 vejce, 1 cibule, 1/2 lžičky mletého nového koření, lžička muškátového oříšku, špetka mletého zázvoru, pepř, sůl, máslo (nebo sádlo).
Maso umeleme, cibuli posekáme, přidáme ingredience a vypracujeme hladké těsto, ze kterého tvoříme kuličky a smažíme je na másle.
Omáčka: 50 g másla, 4 lžíce mouky, 1/2 l vývaru, 15 dl smetany, mletý pepř, sůl.
V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme moukou a za stálého míchání připravíme tmavší jíšku, kterou zalijeme vývarem a smetanou, asi patnáct minut provaříme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.