1-1,2 kg plece nebo kýty z černé, 4 stroužky česneku, 7 dkg slaniny, 1větší cibule, sůl, lžíce sádla (nebo oleje), mletý pepř, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce.
Maso protáhneme klíny česneku, osolíme, opepříme a dáme na sádlo do pekáče. Na maso položíme plátky slaniny a posypeme pokrájenou cibulí. K masu přidáme kuličky jalovce, nového koření a pečeme za občasného podlévání vodou do měkka.
Špenát: 1 středně velká cibule, 2-3 stroužky česneku, lžička vegety .
Na pánvi osmažíme cibuli, přidáme 1 balení mraženého špenátu a rozehřejeme ho. Ke špenátu přidáme 2-3 stroužky rozmačkaného česneku, lžičku vegety a krátce podusíme.