1-1,2 kg kýty nebo plece z černé, 10 dkg celeru, 10 dkg mrkve, 10 dkg petržele, 1 velká cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 1 dl bílého vína, 2 kelímky smetany (např. 1 sladká + 1 zakysaná), 2 lžíce hladké mouky, šťáva a kůra z citrónu, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, sůl.
Pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, máslo, všechno koření, kousek citrónové kůry a osmahneme. Osolené maso vložíme na tento základ. Zalijeme vínem a podlijeme trochou horké vody a pečeme do měkka. Měkké maso vyndáme. Vysmahlou zeleninu zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku. Dochutíme citrónovou šťávou a povaříme. Hotovou omáčku propasírujeme přes hrubší cedník, maso nakrájíme na porce, dáme ještě prohřát do omáčky.