MŮJ TIP
2 divoké kachny, 0,5 kg uzených vepřových žeber, 10 dkg slaniny, jíška, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, sůl.
Divoké kachny rozčtvrtíme, protáhneme slaninou, posolíme a dáme do pekáče kůží navrch. Kachny trochu podlijeme vodou (vývarem), přidáme koření a navrch kachen rozprostřeme pokrájená uzená žebra která před dokončením pečení vyjmeme. Pečeme do měkka za občasného podlévání vodou. Kachny neobracíme, často je ale poléváme vypečenou šťávou. Nakonec omáčku zahustíme jíškou. Podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím.
Doporučení: Když je pečeně téměř hotová, z masa odstraníme hřbetní kost přiléhající k spodní části prsíček a maso vložíme zpět do šťávy. Prsíčka nasáknou výpekem a jsou pak šťavnatější.
Pikantní omáčka ke kachně:
20 dkg žampionů, 5 dkg šunky, citronová šťáva, 1 cibule, 1 dl bílého vína nebo vermutu.
Na výpeku z kachny osmažíme cibuli nakrájenou na tenká kolečka, plátky žampionů, nudličky šunky, podle chuti přidáme citronovou šťávu a krátce podusíme. Směs přidáme k dílům pečené kachny, přidáme víno a ještě krátce podusíme.