ZVĚŘINOVÁ KLASIKA
1 divoká kachna, 10 dkg slaniny, máslo, sůl, 2 cibule, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 2 kuličky jalovčiny, 1 lžíce oleje, jíška.
Kachnu protáhneme slaninou, osolíme zvenku i zevnitř a dovnitř vložíme 1 celou oloupanou cibuli a kousek slaniny. Kachnu vložíme na pekáč prsíčky dolů, přidáme 1 pokrájenou cibuli (cibuli můžeme vynechat) a lžíci oleje. Přidáme kuličky černého pepře, nového koření, bobkový list, kuličky jalovčiny (můžeme vynechat), podlijeme vodou a dusíme doměkka. Podle potřeby slabě podléváme vodou a poléváme výpekem. Ke konci dušení přidáme podle chuti máslo. Když je kachna měkká, můžeme sundat víko pekáče a krátce ze všech stran kachnu ogrilovat. Musíme dávat pozor, aby se máslo nepřipálilo a proto včas podléváme vodu. Měkkou kachnu vyjmeme, šťávu necháme vydusit na tuk, zahustíme jíškou a krátce povaříme.
Variace:
1. Do břišní dutiny může místo cibule vložit omytá játra a srdce z kachny a 2 hřebíčky.
2. Břišní dutinu naplníme uzenými vepřivými žebry.