1 -1,2 kg zvěřiny, 3 - 4 velké cibule, 5 stroužků nasekaného česneku, 2 lžíce sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, (nebo chilli papričky), 1 lžíce gulášového koření, 2 kostky masoxu, 3 lžíce škrobové moučky, 1 menší rajčatový protlak (konzerva), sůl, 3/4-1 l vody.
Maso nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme na drobno, česnek nasekáme na drobno. Vše dáme do misky, přidáme přísady, podle chuti osolíme, promícháme a dáme do pekáče. Přiklopíme víkem a ve vyhřáté troubě na 200-220 St.C dusíme do změknutí masa (cca 2 hodiny). Guláš během dušení nemícháme a zbytečně neotvíráme.
Variace:
-místo vody zalijeme maso červeným vínem, nebo vývarem,
-hotový guláš podáváme s opečenou uzeninou a křenem,
-základní přísady doplníme nakrájenými sterilovanými okurkami,
-hotový guláš doplníme podušenými houbami,
-hotový guláš podáváme s nastrouhaným sýrem a zeleným hráškem,
-hotový guláš podáváme se vařeným vejcem a opečenou slaninou,
-místo chilli můžeme přidat feferonky nebo kozí rohy,
-základní přísady doplníme nakrájenými sterilovanými okurkami,
-hotový guláš doplníme podušenými houbami,
-hotový guláš podáváme s nastrouhaným sýrem a zeleným hráškem,
-hotový guláš podáváme se vařeným vejcem a opečenou slaninou,
-místo chilli můžeme přidat feferonky nebo kozí rohy.