Zvěřinová Kuchařka

Nejchutnější zvěřinové recepty na internetu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (8 Hlasujících)


Zvěřinu z mladých kusů zvěře do mořidel nenakládáme. Použijeme šetrné naložení.
Na minutky doporučuji zmražené maso den předem rozmrazit, lehce naklepat, osolit o promíchat z vytekou šťávou z masa. Maso můžeme podle chuti okořenit. Necháme v chladničce uležet do druhého dne. Vhodné je také naporcovanou zvěřinu naložit do různých marinád.
Způsobů úpravy starších kusů zvěře ke kuchyňskému zpracování zvěřiny je mnoho. Klasická úprava je naložení do různých mořidel obsahující ocet. Tu bych ale použil jako krajní způsob, neboť chuťová kvalita masa octem vždy utrpí.
V zásadě nám u starší zvěřiny vadí, že je bud tuhá a nebo je cítit nežádoucím pachem (prkem, zejména v době páření zvěře). Nežádoucí pachy je asi nejjednodušeji odstranit obalením masa v drobně nakrájené cibuli alespoň 3 dny. Pokud cibuli každý den vyměníme, zvýšíme účinek. Odstranit nežádoucí pachy lze rovněž naložením masa do kyselého mléka, nebo ještě lépe do zakysaného podmáslí. Výměna mléka rovněž zvyšuje účinek naložení. Vhodná je kombinace s předešlým způsobem, t.j. maso naložíme na jeden den do cibule, pak přidáme a zamícháme zakysané podmáslí a necháme uležet další 2 dny. Každý den by se mělo maso v nálevu alespoň jednou zamíchat. Maso vyjmeme z nálevu a lehce opláchneme, abychom odstranili nálev s cibulí. Pokud i to nepomůže, vyzkoušíme postup s octovým lákem. Doporučuji udělat po jednom dni naložení test. Z naloženého maso oddělíme kousek a vyzkoušíme jedlost masa na pánvi.
Změknutí masa napomáhá jeho osolení. Zvěřina přitom ale trochu ztrácí na intenzitě charakteristické chuti zvěřiny, což může být podle okolností výhoda i nevýhoda. Kuchyňská sůl také poněkud odnímá mase vodu (přesněji příměs – chlorid draselný) Zkrácení naložení masa dosáhneme také tím, že maso rozděláme na menší porce, například silné plátky nebo kostky.
 

TOP 5 Opomíjených

  • Zaječí sekaná šiška (2011)

    1 zajíc, 1/2 kilogramu vepřového bůčku, 10 dkg housky, 6 dkg másla, 5 dkg cibule, pepř, sůl, šťáva a...

  • Zvěřinové koule nakládané (2011)

    1-1,2 kg odblaněné zvěřiny, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, mletá paprika, 2 cibule, 1 vejce, 15...

  • Závitky s játry (2011)

    1-1,2 kg z kýty zvěřiny,  sůl, pepř, 10 dkg másla, 2 dl bílého vína, 6 kuliček pepře, 3 kuličky...

  • Rolovaná žebra (2011)

    1-1,2 kg plát masa ze žeber, sůl, 5 dkg slaniny, lžíce másla, 1 mrkev, 1 cibule, 1 petržel, 1/4...

  • Játrové placičky (2011)

    50 dkg jater, 1 vejce, 1 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 1 cibule, majoránka, strouhanka, mléko,...

TOP 5 receptů

  • Zvěřina na smetaně (svíčková) (47672)

    ZVĚŘINOVÁ KLASIKA(zvěřina z jelena, daňka, muflona, srnce, černé, zajíce) 1-1,2 kg  zvěřiny z kýty...

  • Marináda divočina (30993)

    1,5 dl červeného vína, 2 dl oleje, 12 dkg jemně nakrájené cibule, 2 stroužky rozmačkaného česneku,...

  • Žebra z černé po manětínsku (24142)

    MŮJ TIP1-2 boky s žebry z divočáka, koření-medová žebírka (můžeme nahradit  kořením Andělská...

  • Zrání zvěřiny obecně (23979)

    Zvěřina obecněZa zvěřinu se považují zvířata, která žijí volně v přírodě a jsou lovena. Maso...

  • Pajšl na smetaně (19699)

    Vnitřnosti z mladého kusu srnčí zvěře:  plíce,  jazyk, srdíčko, 15 dkg jater.2 cibule, 2 lžíce...

Copyright � 2019. V�echna pr�va vyhrazena. Ur�eno pouze pro osobn� vyu�it�.