2 bažanti, 15 dkg slaniny, máslo, sůl, 15 dkg celeru, 1 cibule.
Bažanty navrch i uvnitř osolíme, prsíčka a stehýnka protáhneme slaninou, naplníme připravenou náplní a zašijeme. Pečeme na másle dozlatova, podle potřeby podléváme vodou. Po půl hodině pečení přidáme do šťávy ještě na plátky nakrájenou 1 cibuli, 15 dkg celeru nakrájeného na proužky a dopečeme do měkka.
Nádivka 1: 1cibule, 10 dkg kuřecích jater, bažantí játra, 5 dkg másla, špetka tymiánu, špetka mletého pepře, na špičku nože muškátového květu, 1 lžička sekané petrželky, 1 vejce, 10dkg uzeného masa, 15dkg žampiónů, 1 větší cibule, 1 malý celer.
Cibuli pokrájíme na kostičky a opečeme spolu s bažantími játry a kuřecími játry na másle nebo jiném tuku. Přidáme tymián, špetku soli a okořeníme pepřem a muškátovým květem a lžičkou sekané petrželky. Zchladlá játra pak nahrubo posekáme, smícháme s vejcem, uzeným nakrájeným na kostičky a žampióny nakrájenými na plátky. Přidáme 1 lžíci koňaku a lžíci strouhanky a vše dobře promícháme.
Nádivka 2: 2 žemle, mléko, 5 dkg másla, 1 cibule, 10 dkg žampionů, 2 vejce, zelená petrželka, sůl, pepř, dle potřeby strouhanka.
Žemle namočíme v mléku a vymačkáme. Na másle zpěníme na jemno nasekanou cibuli, přidáme očištěné, omyté, nakrájené žampiony a podusíme. Vychladlé přimícháme k žemlím, přidáme vejce, posekanou zelenou petrželovou nať, mletý černý pepř, dle potřeby strouhanku a dobře spolu zamícháme. Osolíme a připravenou náplní bažanty naplníme.