MŮJ TIP
1 bažant, 30-50 dkg uzených vepřových žeber (nebo cca 0,5 kg uzeného bůčku), kousek másla, 6 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření,olej, sůl, jíška.
Bažanta rozdělíme na 4 porce. Z prsíček odstraníme prsní kost a osolíme. Porce bažanta orestujeme pánvi a dáme na pekáč. Mírně podlijeme vodou, přidáme koření a na porce bažanta dáme pokrájená uzená žebra nebo silné plátky uzeného bůčku. Pečeme do měkka, podle potřeby lehce podléváme. Díly uzeného musí být vždy nahoře, aby výpek z uzeného stékal na bažanta. Porce během pečení poléváme výpekem. Když je bažant měkký, sundáme uzené a porce bažanta v troubě asi 5 minut ogrilujeme. Pečeni potřeme kouskem másla, šťávu podle potřeb naředíme vodou, dosolíme a zahustíme jíškou.
Variace: Do pekáče můžeme přidat na půlkolečka pokrájenou cibuli, nebo na proužky nakrájenou zelenou papriku (cca 2 ks).
Pozn. K bažantovi můžeme přidat naporcované kuře a upravit stejným způsobem. Maso z kuřete nasákne bažantím sosem.