Maso na kotlíkový guláš můžeme předem upravit:
-Den předem maso naložíme do směsi olivového oleje, čerstvého tymiánu, s přídavkem roztlučeného jalovce (nesolíme).
-Den předem maso naložíme do směsi několika kuliček pepře, několika kuliček nového koření, trochu rozmarýnu.
-Den předem maso okořeníme směsí divoké koření, potřeme olejem a marinujeme.
Variace:
-před koncem dušení přidáme do téměř hotového guláše na kolečka nakrájenou klobásu,
-spolu s kostkami masa přidáme kořenovou zeleninu,
-spolu s kořením přidáme houby (sušené nebo čerstvé),
-okořeníme kořenící směsí „Divočina“,
-když přidáváme nakrájené brambory, přilijeme rovněž červené víno,
-místo vody nalijeme do kotlíku vývar,
-maso z černé můžeme nahradit jinou zvěřinou spárkaté zvěře. Můžeme také zpracovat přiměřené množství masa z bažanta. Zejména masa méně kvalitního (rozstřeleného). Maso si pro tuto příležitost můžeme uchovat v mrazáku. Po dokončení guláše je vhodné maso vyndat z omáčky a obrat z kostí,
-omáčku guláše můžeme nastavit vodou s přidáním paprikové vegety.
Poznámky:
-Když přidáme rajčata, papriku, brambory, tak již guláš nemícháme!
-Kotlíkové guláše zahušťujeme nastrouhaným bramborem.