0,5kg zvěřiny na guláš, oleje (sádlo), 20 dkg cibule, mletá paprika, sůl, kmín, mletý pepř,4 stroužky česneku, 60 dkg brambor, 10-15 dkg paprikových lusků, 10-15 dkg rajčat (nebo 3-4 rajčata).
Maso nakrájíme na kousky a osolíme. V hrnci na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Odstavíme z plotny, zaprášíme sladkou červenou paprikou, rychle promícháme, přilijeme trochu vody a vaříme, až se voda vyvaří (nepřipálit!). Přidáme pokrájené maso, osolíme, promícháme a pod pokličkou dusíme při mírné teplotě až guláš téměř vysmahne.
Pak přidáme špetku kmínu, špetku pepře a prolisovaný česnek. Koření promícháme a stále přiléváme jen tolik vody, aby se maso dusilo v trošce šťávy.
Mezitím pokrájíme omyté brambory na kostičky cca 1 x 1 cm a necháme je stranou ve studené vodě. Zelenou papriku a rajčata pokrájíme na stejně velké kousky.
Když je maso téměř měkké, vodu vyvaříme a přidáme připravené brambory, papriku, dobře promícháme a několik minut společně restujeme.
Pak guláš zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme rajčata a vše povaříme až jsou brambory měkké.
Poté přidáme připravené noky (viz níže) a necháme ještě asi 2-3 minuty táhnout.
Podle chuti dosolíme nebo přidáme trochu pálivé papriky (chili omáčky).
Noky se smetanou
50 dkg hrubé mouky, 5 dkg másla, 1 - 2 vejce, 1/4 - 1/3 litru mléka, 1 rovná lžička prášku do pečiva, 1 lžička zakysané smetany, sůl.
Oddělíme si asi 2 lžíce mouky a zamícháme do ní prášek do pečiva. Změklé máslo utřeme s vejci a solí, postupně přidáváme mouku a mléko. Těsto na chvíli odložíme do chladničky. Těsně před vařením zapracováme mouku s práškem do pečiva a zakysanou smetanu. Vznikne hustší těsto, ze kterého se pomocí dvou lžic vykrajují noky. Vaříme 7 - 10 minut v osolené vodě. Uvařený nok po vytažení z vody propícháme a uchováme v teplé míse s trochou rozehřátého másla.
Jemné noky
30 dkg hrubé mouky, sůl, 2 žloutky, 5 lžic sladké smetany, 1,5 dl vody, 2 lžíce másla, 0,5 dl smetany.
Žloutky rozšleháme se smetanou, vodou a solí, nalijeme do mouky a lehce spojíme (nevypracujeme). Navlhčenou lžící vykrajujeme noky a vhazujeme je do vařící vody. Jakmile vyplavou na povrch vyjmeme je děravou naběračkou, necháme okapat a prohřejeme na másle se smetanou.