1-1,2 kg kýty ze zvěřiny, 5 dkg slaniny, 10 dkg másla, 1 cibule, 15 dkg kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev), 5 kuliček rozdrcených jalovčinek, 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu, 2 dl červeného vína, 2 lžíce šípkové nebo rybízové zavařeniny, kousek citrónové kůry, šťáva z 1/2 citrónu, vývar (může být z masoxu), hladká mouka, sůl.
Kýtu odblaníme, osolíme, potřeme tlučeným jalovcem a vložíme nejlépe do kameninové nádoby. Zakryjeme a necháme do druhého dne v chladu odležet. Maso z nádoby vyndáme, jalovec setřeme, protáhneme proužky slaniny a na pánvi prudce opečeme ze všech stran. Ve větším kastrolu na másle osmahneme pokrájenou cibuli a zeleninu, přidáme koření, kousek citrónové kůry a vložíme opečené maso. Podlijeme trochou vývaru, kterým vypláchneme také šťávu zbylou po opékání masa na pánvi, zakryjeme poklicí a dusíme. Podle potřeby podléváme trochou vývaru. Když je maso měkké, vyndáme ho do tepla, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zředíme zbytkem vývaru, rozšleháme a dobře provaříme. Omáčku prolisujeme cedníkem, přidáme do ní víno, zavařeninu, šťávu z citrónu a podle chuti dosolíme.