Zvěřinová Kuchařka

Nejchutnější zvěřinové recepty na internetu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 2.67 (38 Hlasujících)
AddThis Social Bookmark Button

PLÁTKY ZE ZMRAŽENÉ ZVĚŘINY

50-75 dkg zvěřiny z kýty nebo hřbetu mladé zvěře , ústřicová omáčka, mletý pepř, škrobová moučka, sádlo (popř. olej), mouka (½ hladké+1/2 polohrubé mouky), sůl.
1. Zmrazené maso  necháme částečně rozmrazit den před upotřebením (maso je ještě tuhé, ale jde už krájet). Maso nemyjeme! Maso odblaníme ostrým nožem a nakrájíme na plátky přes vlákna a necháme zcela rozmrazit (nejlépe v chladničce do druhého dne), odstraníme případné vnitřní blány, šlachy a tuk.
2.Rozmrazené maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vyteklou šťávu z masa zásadně nevyléváme!!! Uchováme ji v misce.
3.Do šťávy z masa přidáme lžíci ústřicové omáčku a šťávu trošku zahustíme škrobovou moučkou.
4. Naklepané osolené a opepřené plátky vložíme do misky s ochucenou šťávou z masa, vše promícháme a necháme v chladu uležet alespoň hodinu do dalšího zpracování (šťáva se vsákne zpět do masa a plátky jsou pak šťavnaté). Takto upravené plátky můžeme uchovat v misce v chladničce i několik dnů. Optimální je takto si připravit plátky den předem.
5.Odležené plátky vyjmeme z misky a obalíme v mouce . Můžeme použít i jiný obal nebo ho zcela vynechat. Do mouky můžeme také přidat mletou sladkou nebo pálivou papriku.
6. Plátky prudce opečeme po obou stranách na sádle nebo oleji (můžeme do tuku pro chuť přidat malé kostičky slaniny), často obracíme do doby, než je maso propečené (z masa nevytéká krvavá šťáva). Plátky při opékání nesmí pustit vodu (poklesla by teplota smažení), jinak ztuhnou. Opékání na pánvi musíme provádět v rozpáleném tuku a plátky se nesmí dotýkat.
7.Plátky vyjmeme a horké hned podáváme na talíř nebo uchováme krátce v teple. Výpek z pánve můžeme různě upravit a dát k plátkům jako příloha nebo na plátky navrstvit.

Doporučení:
Ústřicová omáčka je vynikající doplněk k minutkovým masům. Plátky (řízky) jenom lehce potřeme omáčkou (cca 1-2 lžíce na 1 kg masa). Můžeme s ní dochucovat i omáčky, je výborná i k restované zelenině. Na trhu je několik dodavatelů. Nejkvalitnější jsou Thajské. Pokud budete vybírat omáčku, tak vyberte hustou.
Například kvalitní ústřicová omáčka je "ústřicová omáčka ABC" (výrobce Heinz).

VARIACE ÚPRAVY VÝPEKU:

-Do výpeku v pánvi dáme hrášek, nudličky mrkve, nakrájenou okurku, žampiony (nebo jiné houby), proužky kapie, krátce osmahneme, přidáme kečup, 1 dl sladké smetany, krátce povaříme a zahustíme jíškou, dosolíme.

-Do výpeku (můžeme stáhnout tuk) přidáme máslo, mouku, krátce osmahneme, zalijeme vínem, přidáme jemně nasekaný pórek, kousky kapie, a podusíme cca 8 min. Směs rozložíme na plátky a porce polijeme nahřátým ginem, který můžeme zapálit.

-Do výpeku zamícháme mletou sladkou papriku, přidáme smetanu (sladkou nebo zakysanou), zahustíme jíškou a krátce povaříme.

-Do výpeku přidáme 1 pokrájený stroužek česneku a 4 pokrájená oloupaná rajčata. Krátce osmahneme, podlijeme trošku vývarem, přidáme 10 černých oliv bez pecky a krátce povaříme. Plátky vrátíme na pánev a všechno spolu krátce prohřejeme.

-Do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, pokrájená ořechová jádra, na plátky nakrájený česnek a krátce osmahneme.

-Do výpeku přidáme trochu vývaru, nakrájené houby a dusíme do měkka. Když jsou houby měkké, zaprášíme výpek moukou, zasmahneme a podlijeme smetanou. Přidáme protlak, krátce povaříme, omáčku dosolíme a dochutíme citrónovou šťávou. Plátky vložíme do hotové omáčky a prohřejeme.

-Do výpeku přidáme jemně nakrájenou cibuli, osmahneme, přidáme kostičky nakrájeného uzeného masa, 2 pokrájená rajčata, 1 pokrájený paprikový lusk a podusíme.

-Do výpeku přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, osmahneme, přidáme na proužky nakrájené 2 papriky, 10 dkg žampionů (můžou být i jiné houby), rozmačkaný stroužek česneku, lžíci kečupu, lžičku ústřicové omáčky, 1 dl červeného vína. Krátce podusíme a přelijeme na plátky.

-Do výpeku přidáme 1 malou sklenici sterilovaného zeleninového leča, osolíme, dochutíme ústřicovou a chilli omáčkou, ohřejeme a dáme na talíř k plátkům jako přílohu.

-Do výpeku dáme pokrájené houby (žampiony, hřiby, holubinky!), osmažíme a dáme na plátky.

-Do výpeku dáme oloupané a na kolečka nařezané kiwi, sklenku vína, podrcené mandle, kousek másla a směs podusíme. Zahustíme jíškou, dosolíme, krátce povaříme a přelijeme na pláty

-Na výpeku v pánvi zpěníme na půlkolečka nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou zelenou papriku (cca 1-2 ks), lžíci ústřicové omáčky, přiostříme chilli omáčkou, krátce osmahneme a dosolíme. K paprikám můžeme přidat několik pokrájených a oloupaných rajčat a doplnit 1dl červeného vína.

- Na výpeku v pánvi zpěníme na půlkolečka nakrájenou cibuli, přidáme na kousky pokrájené fazolové lusky ( zmražené lusky předem rozmrazíme v mikrovlnné troubě), přidáme lžíci ústřicové omáčky, vše krátce osmahneme, dosolíme a podle chuti přiostříme chilli omáčkou.

-Ve výpeku osmažíme nakrájenou cibuli, nakrájený česnek a ořechová jádra.

-Ve výpeku zpěníme na půlkolečka nakrájenou cibuli, přidáme petrželku, na nudličky pokrájené kapie a vše prohřejeme. Pak zalijeme smetanou, osolíme, přidáme hrášek a krátce podusíme.

Na výpeku zpěníme 1 drobně pokrájenou cibuli, vmícháme sladkou papriku, podlijeme troškou vody s ½ lžičky polévkového koření, přidáme 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 bobkový list, lžíci ústřicové nebo sójové omáčky, 3 lžíce kečupu, lžíci hořčice, lžičku medu, ½ lžičky tymiánu, opepříme a krátce za stálého míchání podusíme.

-Z pánve slijeme tuk a nahradíme ho čerstvým máslem.

-Z pánve slijeme tuk, přidáme máslo, necháme rozpustit, přilijeme trochu brandy, přidáme rozmačkané borůvky, vše zamícháme a krátce ohřejeme. Dochutíme solí nebo ústřicovou omáčkou

-Z pánve slijeme tuk, přidáme kostičky slaniny, na půlkolečka nakrájenou cibuli, osmahneme, přidáme pokrájené houby, trošku kečupu, proužky paprik a vše krátce podusíme.

-Z pánve slijeme tuk a nahradíme ho kouskem másla. Přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme, přidáme proužky meruněk nebo broskví a brusinky. Zastříkneme vínem nebo vývarem, krátce podusíme.

-Z pánve slijeme tuk, přidáme 0,5 dl koňaku (nebo Staré myslivecké), podle chuti sladkou smetanu, ( můžeme přidat 2 kuličky drceného jalovce), lžičku ústřicové omáčky nebo sojové omáčky, přilijeme trochu vývaru, zahustíme jíškou a krátce povaříme.

-Plátky s banány: Banány oloupeme, podélně rozkrojíme, nepatrně osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a prohřejeme v rozehřátém másle. Poté půlky banánů rozkrájíme do tvaru vějířku, položíme je na upečené plátky a obojí polijeme brusinkovou omáčkou.

Přidat komentář



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA

Lanškrounské dortíky - Vaše sladké nejen vánoční recepty.

Poslední komentáře

  • Jezevec s pikantní omáčkou

    Anče 10.02.2020 16:19
    Moooc pěkné, vychytané recepty!!! :-) :-) Máte prosím nějaké zkušenosti se škvařením jezevčího sádla?
     
  • Zvěřinový vývar z kostí

    Bakin 13.02.2017 07:15
    Tak každý nějak začínal. :roll: Hlavně nebreč, příště se ti to určitě povede uvařit. :-)
     
  • Zvěřinový vývar z kostí

    Bigmac 12.02.2017 14:16
    :-x takový hnus jsem ještě nejedl :-x

Copyright © 2016. Všechna práva vyhrazena. Určeno pouze pro osobní využití.