1,5 kg masa (může být i ze staršího kusu) - 3/4 kg zvěřiny + 3/4kg vepřového nebo prorostlé maso z divočáka, 10 dkg slaniny, 10-20 dkg strouhanky (nebo více - podle chuti), 2 vejce, 1 velká cibule, 4 stroužky česneku, 1 rovná lžíce soli, 2 lžíce koření (cca 2 dkg) do mletých mas. Doporučuji koření: "Domácí sekaná - Rojik Ladislav".
Maso nakrájíme na menší kousky přes blány, osolíme, přidáme koření a umeleme spolu s cibulí, česnek a vejci. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a rozmícháme jí s masovou směsí. Přidáme strouhanku -zamícháme (nebo rozmixujeme). Hustotu směsi doladíme přidáním vody nebo mléka. Z hmoty uděláme karbanátky, obalíme ve strouhance nebo hrubé mouce a opečeme na sádle nebo oleji.
Variace masové směsi:
-Do masové směsi zamícháme v troše vody rozmíchanou masovou kostku (Hovězí nebo Kuřecí).
-Do mletého masa dáme trochu mléka a nechám odležet. Maso je potom křehčí.
-Do masové směsi přidáme a rozmixujeme 2 zelené papriky.
-Do masové směsi můžeme přidat nasekané houby (čerstvé nebo namočené sušené).
-Masovou směs na karbanátky můžeme ochutit ústřicovou omáčkou, sojovou omáčkou, kečupem.
-Do masové směsi můžeme přidat rozdrcené mandle nebo různé ořechy.
-Místo slaniny můžeme použít uzený bůček.
-Do masové směsi na karbanátek můžeme zabalit kousek ementálu.
-Hotové karbanátky můžeme posypat tvrdým strouhaným sýrem a nechat zapéct v mikrovlnné troubě.
-Pokud masovou směs na karbanátky použijeme k naplnění paprik, vynecháme strouhanku. V tomto případě je vhodné do směsi přimíchat kostku masového vývaru.
-Z masové směsi na karbanátky můžeme udělat masové kuličky. V tomto případě je vhodné do směsi přimíchat mletou papriku (sladká, pálivá).
-Ze směsi na karbanátky uděláme válečky, zabalíme je do plátků anglické slaniny (nebo jen uzené slaniny), sepneme párátky. Válečky dáme do pekáče, lehounce podlijeme vodou, posypeme pokrájeným pórkem a asi 1/2 hodiny v nepřikrytém pekáči v troubě zapečeme.
Moje doporučení:
1. Usmažené karbanátky dáme do sklenice, prokládáme je na kolečka nakrájenou cibulí několika kuličkami pepře, nového kořen a stroužky česneku. Zalijeme nálevem z okurek. Uzavřeme a v lednici necháme 2-3 týdny uležet. 2.Opečené karbanátky narovnáme na pekáč, poklademe kolečky cibule, plátky anglické slaniny, nakrájenými rajčaty, paprikami a v troubě zapečeme do změknutí. Můžeme je místo zeleniny potřít směsí z nastrouhaného sýra a vajec.