MŮJ TIP
(obdobně jako ze zvěřiny jiné mladé spárkaté zvěře)
50-75 dkg zvěřiny ze selete, ústřicová omáčka, mletý pepř, sůl, sádlo (olej), mouka.
Zmražené maso z mladé zvěřiny necháme částečně rozmrazit den před upotřebením (maso je ještě tuhé, ale jde už krájet). Maso nemyjeme! Ještě tuhé maso odblaníme ostrým nožem a nakrájíme na plátky přes vlákna a necháme zcela rozmrazit (nejlépe v chladničce do druhého dne), odstraníme případné vnitřní blány, šlachy a tuk. Rozmrazené maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vyteklou šťávu z masa zásadně nevyléváme!!! Uchováme ji v misce. Do šťávy z masa přidáme lžíci ústřicové omáčku. Naklepané posolené a opepřené plátky vložíme do misky s ochucenou šťávou z masa, vše promícháme a necháme v chladu uležet do dalšího zpracování (šťáva se vsákne zpět do masa a plátky jsou pak šťavnaté). Takto upravené plátky můžeme uchovat v misce v lednici i několik dnů. Optimální je takto si připravit maso den předem. Odležené plátky vyjmeme z misky a můžeme je obalit v mouce (1/2 hladké+1/2 polohrubé). Můžeme použít i jiný obal nebo ho zcela vynechat. Mouku může smíchat se sladkou nebo pálivou paprikou. Plátky prudce opečeme po obou stranách na sádle nebo oleji (můžeme do tuku pro chuť přidat malé kostičky slaniny), často obracíme do doby, než je maso propečené (z masa nevytéká krvavá šťáva). Plátky při opékání nesmí pustit vodu (poklesne teplota smažení), jinak ztuhnou. Plátky vyjmeme a horké hned dáváme na talíř nebo uchováme krátce v teple.