1-1,2 kg plecka, 15-20 dkg uzeného bůčku v tenkých plátcích, 10 dkg celeru, 1 větší mrkev, sůl, 4 celé pepře, 5 dkg slaniny (nebo10 dkg uzeného bůčku), 5 dkg másla, mletý pepř, sůl, plnotučná hořčice.
Plecko rozřízneme do plátu. Naklepeme (přes folii), osolíme, opepříme, potřeme mírně hořčicí, poklademe plátky uzeného bůčku a posypeme nastrouhanou mrkví s celerem. Náplň položíme k jednomu okraji plátu, stočíme a převážeme. Pečeme na slanině, podle potřeby podléváme, nakonec přidáme máslo. Roládu můžeme péct na nakrájené kořenové zelenině s cibulí.
Variace náplní: 10 dkg žampionů, lžíce másla, 2 vejce natvrdo, 10 dkg šunky (uzeného bůčku), sůl, 2 syrová vejce, hořčice, sůl.
Variace náplní: 10 dkg plátků uzeného bůčku, 4 rohlíky namočené v mléce, 1 žloutek, 1 vejce, kousek nasekané petržele, mletý pepř, sůl.