Zvěřinová Kuchařka

Nejchutnější zvěřinové recepty na internetu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 3.50 (12 Hlasujících)

50-75 dkg zvěřiny z mladého kusu, ústřicová omáčka, 2 vejce, strouhanka, hladká mouka, sůl, sádlo (olej).

Maso z mladého kusu nařežeme napříč vláken na plátky, naklepeme, lehce potřeme ústřicovou omáčkou a osolíme. Obalíme v hladké mouce, v osoleném a rozšlehaném vejci, ve strouhance a smažíme na sádle nebo oleji dorůžova.

Poznámka:  Pokud děláme řízky z mraženého masa, necháme maso v lednici rozmrznout. Maso nařežeme na plátky, naklepeme, osolíme. Do vyteklé šťávy z rozmrazeného masa přidáme na zahuštění trošku bramborového škrobu, zamícháme a spojíme s plátky. Necháme alespoň hodinu odležet. Šťáva se do masa vsákne a řízky jsou šťavnaté. 

Variace a rady:

-Řízky naklepeme, osolíme a můžeme potřít pastou z rozmixovaného česneku, cibule a slaniny.

-Řízky naklepeme, osolíme a můžeme potřít troškou pikantní hořčice nebo prolisovaným česnekem.

-Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme nadrobno pokrájenou cibuli smíchanou s plnotučnou hořčicí.

-Řízky naklepeme, osolíme a poklademe na plátky nakrájenou cibulí, kterou do řízku dobře zaklepeme. Opatrně je obalíme v mouce, vejci rozšlehaném s mlékem a strouhance a smažíme.

-Řízky naklepeme, osolíme, okořeníme grilovacím kořením a naložíme do marinády. Necháme den uležet, obalíme ve strouhance a zprudka smažíme na oleji.
Marináda: Smícháme 1 kelímek bílého jogurtu, 2-3 lžíce Solamylu, 1 vejce, sůl, mletý pepř, worcester a sójovou omáčku.

-Řízky naklepeme, osolíme. Z mouky, vajec, špetky soli, piva a trošky mléka vytvoříme těstíčko, ve kterém obalujeme maso. Plátky nakonec obalíme ve strouhance.

 

-Plátky můžeme nakrájet na hranolky a zpracovat obdobně jako plátky.

-Do mouky můžeme přimíchat mletou papriku.

-Do strouhanky můžeme přidat nastrouhaný tvrdý sýr, nebo sezamová semínka, nastrouhané mandle, nastrouhané vlašské ořechy, drcené kukuřičné lupínky, ovesné vločky, kokosovou moučku.

-Do strouhanky zamícháme rozdrcený tymián, nasekané a opražené lístkové oříšky, osolíme a opepříme.

-Místo ve strouhance můžeme řízky namočit do bramborákového těsta a zvolna usmažit.

-Strouhanka se nebude lepit na pánev a trhat, dáte-li do vajíčka lžičku bramborové mouky.

-Strouhanka nesmí být čerstvá, aby nebyla vlhká, pohlcovala by příliš mnoho tuku.

-Při obalování strouhanku k masu nepřitlačujeme, obal by byl tvrdý. Přebytečnou strouhanku oklepeme, jinak se drobečky strouhanky v oleji přepalují. Pokud do rozšlehaného vajíčka dáme pár kapek oleje, strouhanka pak tak snadno neopadává.

-Do vajíčka můžeme přidat trochu mléka nebo nastrouhaného tvrdého sýra. Těstíčko nesmí být moc řídké.

-Řízky budou křehčí, namočíme-li je již obalené ještě do bílků.

-Při obalování řízků můžeš přidat do rozšlehaného vajíčka 1-2 lžíce piva, kůrka pak bude lehká a chutná.

-Nadýchané těstíčko získáme tak, že nejdřív rozkvedláme žloutky a na závěr lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků.

-Dietní řízek: Řízek vyjmeme z omastku a ihned ponoříme na chviličku do vroucí vody. Přebytečný tuk ze smažení se zachytí na hladině a řízek přitom neztratí svoji chuť ani vzhled.

-Hotové řízky můžeme dochutit polevou z másla.

-Na hotové řízky můžeme položit plátek tvrdého sýra a nechat v troubě na grilu zapéct.

-Naklepané maso solíme až těsně před vlastní úpravou, protože sůl pomáhá vyluhovat šťávu z masa. Na povrchu se objeví kapičky a maso se pak špatně peče a opéká, také tuk prská více než je zdrávo.

-Maso naklepávejme vždy na navlhčeném prkénku, protože suché prkénko z něho vysaje příliš mnoho šťávy.

-Maso obalujeme až těsně před smažením, jinak obal navlhne a při smažení odpadává.

-Pokud není maso při smažení celé ponořené v tuku, zprudka ho osmažíme po obou stranách a pak pozvolna dosmažíme, aby maso nezůstalo uvnitř polosyrové

-Během smažení do masa nikdy nepícháme – šťáva by vytékala a maso by ztratilo šťavnatost .

-Aby se nám olej při smažení tolik nepřipaloval, přidáme do něj pár koleček mrkve. Podle potřeby pak mrkev vyměňujeme.

-Nádobu během smažení nezakrýváme, vzniklá pára by kapala do tuku.

-Usmažené maso po vyjmutí z tuku necháme okapat na savém papíru nebo kovové mřížce.

-Smažený pokrm nepřipravujeme příliš dopředu před podáváním, obal totiž ztrácí svou křehkost. Po dobu přípravy hotové smažené maso uchováváme ve velmi mírně rozehřáté troubě.

-Tuk na smažení by měl při smažení pokrmů dosahovat asi do výše 2 cm. Tuk musí odolávat vysokým teplotám. Doporučená nejvyšší teplota bývá uvedena na obalu. Tuk by při smažení měl mít teplotu v rozmezí 170 °C a 190 °C. Té je dosaženo, jakmile se u dna pánve začnou tvořit bublinky. Poté vložte malé porce pokrmu ke smažení a smažte. Jako náhrada teploměru vám poslouží kostka chleba: pokud se zhruba po 40 sekundách v rozpáleném tuku zbarví do zlatohněda, dosáhli jste správné teploty na smažení ve výši asi 180 až 190 °C. Maso nám rychleji změkne, když do vody přidáme trochu vodky.

-Opakované použití tuku: Ještě teplý, ale nikoli horký tuk proceďte přes filtr na kávu a přelijte ho do porcelánové nebo kovové nádoby. Tak ho zbavíte kalů a zbytků smažených jídel a získáte průzračný tuk. Měli byste ho uchovávat v chladu a temnu.
Tuk na smažení přijímá chutě smažených potravin. Obecně se doporučuje nepoužívat tuk na smažení více než třikrát.

-Prskající olej na rozpálené pánvičce: Před smažením vytřeme pánev kuchyňskou solí.
 

 

TOP 5 Opomíjených

  • Zaječí sekaná šiška (2011)

    1 zajíc, 1/2 kilogramu vepřového bůčku, 10 dkg housky, 6 dkg másla, 5 dkg cibule, pepř, sůl, šťáva a...

  • Zvěřinové koule nakládané (2011)

    1-1,2 kg odblaněné zvěřiny, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, mletá paprika, 2 cibule, 1 vejce, 15...

  • Závitky s játry (2011)

    1-1,2 kg z kýty zvěřiny,  sůl, pepř, 10 dkg másla, 2 dl bílého vína, 6 kuliček pepře, 3 kuličky...

  • Rolovaná žebra (2011)

    1-1,2 kg plát masa ze žeber, sůl, 5 dkg slaniny, lžíce másla, 1 mrkev, 1 cibule, 1 petržel, 1/4...

  • Játrové placičky (2011)

    50 dkg jater, 1 vejce, 1 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 1 cibule, majoránka, strouhanka, mléko,...

TOP 5 receptů

  • Zvěřina na smetaně (svíčková) (47672)

    ZVĚŘINOVÁ KLASIKA(zvěřina z jelena, daňka, muflona, srnce, černé, zajíce) 1-1,2 kg  zvěřiny z kýty...

  • Marináda divočina (30993)

    1,5 dl červeného vína, 2 dl oleje, 12 dkg jemně nakrájené cibule, 2 stroužky rozmačkaného česneku,...

  • Žebra z černé po manětínsku (24142)

    MŮJ TIP1-2 boky s žebry z divočáka, koření-medová žebírka (můžeme nahradit  kořením Andělská...

  • Zrání zvěřiny obecně (23979)

    Zvěřina obecněZa zvěřinu se považují zvířata, která žijí volně v přírodě a jsou lovena. Maso...

  • Pajšl na smetaně (19699)

    Vnitřnosti z mladého kusu srnčí zvěře:  plíce,  jazyk, srdíčko, 15 dkg jater.2 cibule, 2 lžíce...

Copyright � 2019. V�echna pr�va vyhrazena. Ur�eno pouze pro osobn� vyu�it�.