1 dl pomerančového jujce, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 3 stroužky prolisovaného česneku, lžička soli, lžička bazalky, pepř.
Vše důkladně promícháme a maso naložíme na několik hodin do ledničky. Grilujeme nebo pečeme na pánvi. Při grilování zbylou marinádou potíráme, při pečení na pánvi polijeme hotové maso na talíři.
2 stroužky česneku, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce jablečné šťávy, 1 lžička cukru, 1 lžička chilli koření, mletý pepř, 1 lžička soli.
V malém kastrůlku rozehřejeme olej, přidáme prolisovaný česnek a krátce osmahneme. Pak přidáme ocet, jablečnou šťávu, cukr, chilli koření, pepř a sůl a směs promícháme. Za stálého míchání ji zvolna vaříme do zhnědnutí. Vynikající na potírání masa při grilování.