1 bažant, kořenová zelenina, 1,5 dl šlehačky, sušené houby, bobkový list, nové koření, sůl, pepř, vegeta, koriandr, hladká mouka.
Bažanta dáme vařit spolu s kořenovou zeleninou, osolíme a přidáme sušené houby, bobkový list a nové koření. Když zvěřina změkne, vyjmeme ji z vývaru, maso obereme od kosti a nakrájíme na drobné kousky. Z vývaru vyjmeme koření. Vývar spolu se zeleninou rozmixujeme, přidáme smetanu a mletý koriandr. Podle potřeby dochutíme vegetou, pepřem a solí a zahustíme moukou. Do hotové krémové polévky přidáme nakrájené maso
Vařená bažantí prsa a stehna, 10 dkg žampiónů, 15 dkg šunky vcelku, 10dkg ementálu, 2dl sladké smetany, 4 vejce, muškátový květ, mletý pepř, 1 lžíce sekané petrželky, 1 balíček lístkového těsta.
Osolená bažantí prsa a stehna uvaříme s kořenovou zeleninou. Maso obereme z kostí. Ze zbytku bažanta uděláme polévku. Maso pokrájíme na kostičky, přidáme šunku, rovněž nakrájenou na kostičky a očištěné, omyté žampióny, pokrájené na silnější kousky. Vše smícháme s nastrouhaným Ementálem (nebo jiným tvrdým sýrem). Balíček lístkového těsta vyválíme do tenkého plátu a vyložíme jím dortovou rozebírací formu, vypláchnutou studenou vodou. Připravenou směsí vyplníme formu a zalijeme smetanou rozšlehanou s vejci a okořeněnou pepřem a muškátovým květem. Povrch posypeme sekanou petrželkou. Upečeme v rozehřáté troubě. Okraj formy odstraníme a se spodkem přemístíme dort na mísu. Podáváme teplý.