1 bažant, 10 dkg slaniny, 10 dkg másla, 1 lžička zázvoru, 2 lžíce medu, 1 velká cibule, 1 malá mrkev, 1/4 středního celeru, 1 malá petržel, 3 jalovčinky, 4 dl červeného vína, 1 lžička škrobové moučky.
Bažanta protáhneme slaninou, osolíme a potřeme medem smíchaným se zázvorem a trochou rozpuštěného másla. Na kastrolku rozpustíme zbylé máslo, přidáme zbylé plátky slaniny a na ně vložíme připraveného bažanta. Posypeme jej drobně posekanou kořenovou zeleninou, přidáme nakrájenou cibuli a jalovčinky a pečeme doměkka. Podléváme červeným vínem. Měkkého bažanta vyjmeme, nakrájíme na porce a urovnáme na mísu. Šťávu zahustíme škrobem a přelijeme na bažanta.
1 bažant, na špičku lžíce koření kardamonu, 3 hřebíčky, 2 cm skořice, 1/2 lžičky fenyklu a zázvoru, na špičku nože tlučené papriky chilli (nebo 1 paprička), 2 cibule, 1/8 l bílého vína, 2 bílé jogurty, špetka šafránu, sůl, 10 dkg másla, 7 dkg slaniny.
Bažanta nakrájíme na porce a protáhneme slaninou. Potřeme ho polovinou směsi veškerého utlučeného koření smíchaného se solí a necháme 1 hodinu odležet. Pak dáme na pekáček rozpustit máslo, přidáme nakrájenou cibuli, necháme osmahnout a vložíme na ni připravené porce bažanta, zapečeme, podlijeme vínem a upečeme v troubě téměř doměkka. Smícháme jogurt se zbylou polovinou kořenné směsi a šafránem, bažanta tím potřeme a zapečeme dozlatova.
2 prsa z mladých bažantů, mléko, sůl, 2 vejce, 2 lžíce vína, 1 lžíce oleje, 1 lžíce sladké smetany, 8 dkg hladké mouky. tuk na smažení.
Prsa z mladých bažantů vykostíme, naklepeme, namočíme do osoleného mléka. Necháme několik hodin odpočívat na chladném místě. Pak je z mléka vyjmeme a osušíme ubrouskem a osolíme. Žloutky s vínem, olejem a smetanou dobře rozšleháme, přidáme mouku a vymícháme na hladké těstíčko. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho přimícháme do těstíčka. Maso namočíme do těstíčka a na rozpáleném tuku osmažíme.
4 ks bažantích prsíček s kostí ( ale bez hřbetní kosti), 20 dkg mletého vepřového masa, 1 vejce, 0.5 dl šlehačky, polohrubá mouka 5 dkg šunky nebo uzeného bůčku, kousek másla, mleté divoké koření, pepř, sůl.
Z mletého masa, vejce, na kostičky nakrájené šunky (nebo uzeného bůčku) umícháme nádivku posolíme a jemně opepříme. Do prsíček uděláme kapsy které vyplníme připravenou nádivkou. Prsíčka osolíme, obalíme v polohrubé mouce a prudce osmahneme na másle. Vložíme do pekáče, mírně podlijeme vývarem a pečeme do měkka, občas opatrně podléváme a porce potíráme máslem.
4 ks bažantích prsíček s kostí ( ale bez hřbetní kosti), 20 dkg mletého vepřového masa, 1 vejce, 0,5 dl sladké smetany, polohrubá mouka, 5 dkg šunky nebo uzeného bůčku, kousek másla, mleté divoké koření, pepř, sůl.
Z mletého masa, vejce, na kostičky nakrájené šunky (nebo uzeného bůčku) umícháme nádivku posolíme a jemně opepříme. Do prsíček uděláme kapsy které vyplníme připravenou nádivkou. Prsíčka osolíme, obalíme v polohrubé mouce a prudce osmahneme na másle. Vložíme do pekáče, mírně podlijeme vývarem a pečeme do měkka, občas opatrně podléváme a porce potíráme máslem.
Další články...
- Bažantí prsíčka zavinutá
- Bažantí prsíčka na rozmarýnu
- Zvěřina z bažanta na jehle
- Grilovaný bažant na jehle
- Bažantí prsíčka v troubě
- Grilovaná bažantí prsíčka
- Grilovaný porcovaný bažant
- Špíz z bažantí a jiné zvěřiny
- Vařená bažantí slepice v zálivce
- Salát z bažantí slepice
- Perkelt z bažantí slepice
- Guláš z bažanta
- Polévka z bažantí slepice
- Bažantí polévka z odřezků
- Bažantí polévka s česnekem a kořenovou zeleninou