Bažantí slepici naporcujeme na díly, každý protkneme proužky slaniny. Na 1 lžíci másla a 2 lžících oleje orestujeme dozlatova drobně nakrájenou cibuli, vmícháme mletou papriku. Vložíme slepičí díly, podlijeme vodou a pod poklicí dusíme doměkka (porce obracíme a podléváme horkou vodou). Maso vyjmeme, šťávu vydusíme, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme. Podlijeme vodou, přidáme rajský protlak a rozšleháme. Dobře provaříme, přilijeme 1 dl zakysané smetany. Krátce povaříme, rozmixujeme, vložíme zpět maso, osolíme a prohřejeme.
2 bažanti (kohout nebo slepice), 2 větší cibule, 3 lžíce sádla, 1 vrchovatá lžička sladké papriky, 1 vrchovatá lžička pálivé papriky, necelá 1/4 lžičky pepře a kmínu, sůl, 1/2 kg brambor, 1 zelená paprika, 2 lžíce rajčatového protlaku.
Bažanty vykostíme, maso nakrájíme na menší kousky. Na sádle osmažíme cibuli, přidáme maso a orestujeme. Přimícháme papriky a téměř hned přilijeme cca 3 dl vody. Přidáme sůl, pepř, kmín a dusíme pod pokličkou do měkka. Nakonec přidáme na malé kousky nakrájené, oprané brambory, pokrájenou zelenou papriku, naředíme podle potřeby vodu. Vaříme a jakmile brambory změknou, přimícháme protlak a odstavíme. Nakonec dosolíme.
1 bažantí slepice, kořenová zelenina (mrkev,petržel,celer), sůl, vegeta, pepř celý,
nové koření, bobkový list, 1 stroužek česneku, 1 rajče.
Slepici rozdělíme na čtvrtky a dáme spolu se všemi ingrediencemi do hrnce s vodou (starší slepici dáme do tlakového hrnce) a vaříme do měkka. Slepici vyjmeme, maso obereme a nakrájíme na kousky a spolu s uvařenými hrubými nudlemi vrátíme do vývaru.
¼ kg syrové odřezky z bažanta, 5 dkg másla, 10 dkg kořenové zeleniny, sůl, 1 žloutek, nudle, 5 dkg hub.
Žebra z bažanta a odřezky podusíme na másle s kořenovou zeleninou, přidáme mouku a osmahneme. Vše dáme do masového vývaru určeného pro polévku. Přidáme houby a asi hodinu vaříme. Pak maso maso vyndáme, polévku přecedíme, podle chuti okořeníme, osolíme a přidáme obrané maso.
1 bažant (stažený) 1 menší cibule, 1 stružek česneku, 1menší mrkev, 1 menší petržel, kousek celeru, 6 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 1lžička soli, 2 l vody, vegeta.
Vše bez kořenové zeleniny vaříme cca 3/4 hodiny v tlakovém hrnci do měkka. Bažanta vyndáme z vývaru, obereme z kostí a nakrájíme a na kostky. Maso vrátíme do vývaru, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, nudle a vaříme až zelenina změkne. Dochutíme vegetou.