4 bažantí prsíčka, 10 plátků anglické slaniny, pepř, sherry.
Na alobal rozprostřeme plátky anglické slaniny lehce přes sebe, na ně rozložíme bažantí prsa, která jsme předtím naklepali, osolili, opepřili a pokapali sherry. Náplň rozprostřeme na připravená bažantí prsa, zavineme, dobře utáhneme a alobal uzavřeme. Pečeme 10-15 minut v rozpálené troubě na 200 °C.
Náplň: 40 dkg kuřecích prsou (můžeme nahradit jiným mletým masem), 1 dl smetany, 0,5 dl sherry, hrst čerstvých bylinek, 1 lžička zvěřinové koření (drcený pepř, nové koření, bobkový list, jalovec, mletý zázvor), sůl, 1 jarní cibulka, 1 mrkev, hrst žampionů nebo jiných hub, 2 malé sterilované kukuřice. Vše rozmixujeme a potřeme připravená prsíčka.
60 dkg bažantích prsíček, snítka rozmarýnu, 2 cibule, 10 dkg pórku, 10 dkg čerstvých žampionů, olej, 2 dl smetany, 1 dl bílého vína, sůl.
Bažantí prsíčka nakrájíme na hranolky a naložíme je do oleje s jemně sekaným rozmarýnem, nejlépe do druhého dne (i déle). Na oleji opečeme na plátky nakrájenou cibuli, přidáme maso, orestujeme, přidáme na nudličky nakrájený pórek a žampiony, orestujeme, zalijeme vínem a smetanou, dochutíme solí.
1 bažant, 10 dkg slaniny, 2 střední cibule, 2 velké zelené papriky, sůl, pepř, 1 dl koňaku( nebo Staré myslivecké), 1 pomeranč, 3 lžíce oleje.
Z mladého omytého bažanta sejmeme prsíčka a odřízneme stehna, která vykostíme. (Ze zbytku kostry a kostí a zeleniny uděláme dobrou polévku). Prsíčka nakrájíme na kousky, právě tak slaninu a zvěřinu z horní části stehýnek (spodek ke stojáčkům dáme ještě do polévky). Kousky osolíme, opepříme a střídavě napichujeme na jehlu slaninu, zvěřinu, cibuli, slaninu, papriku, slaninu, zvěřinu atd. Na oleji osmahneme doměkka. Hotové jehly pokapeme koňakem a zapálíme. Ihned podáváme, zdobíme oloupaným pomerančem nakrájeným na větší kousky.
1 bažant, 12 dkg slaniny, 0,5 dkg másla, sůl, 4 kuličky pepře.
Bylinkové máslo: 0,4 dkg másla smícháme s 1 rozstrouhanou cibulkou, 1 lžící drobně posekané zelené petrželky a pažitky, na špičku nože tymián.
Mladého bažanta hustě protáhneme slaninou, osolíme uvnitř i navrch. Do břišní dutiny vložíme několik plátků slaniny, kuličky pepře, kuličku bylinkového másla a dutinu zašijeme. Bažanta napíchneme na rožeň a grilujeme. Občas potřeme máslem.
Doporučení: bažanta zabalíme do plátků slaniny a obalíme alobalem. Takto grilujeme ½ hodiny. Pak sundáme alobal a slaninu a grilujeme do měkka.
Pozn.: máslo na potírání můžeme nahradit roztavenou slaninou (nejlépe v mikrovlnné troubě).
1 bažant, olej, hořčice, strouhanka, máslo, sůl.
Bažanta na prsou prořízneme, hrudní kost rozpůlíme. Sklepeme paličkou do placata, celého osolíme a pečeme v troubě na oleji asi hodinu téměř doměkka. Potom bažanta vyndáme, potřeme slabě hořčicí, obalíme ve strouhance, pokapeme rozpuštěným máslem a dopečeme na grilu.
Další články...
- Grilovaná bažantí prsíčka
- Grilovaný porcovaný bažant
- Špíz z bažantí a jiné zvěřiny
- Vařená bažantí slepice v zálivce
- Salát z bažantí slepice
- Perkelt z bažantí slepice
- Guláš z bažanta
- Polévka z bažantí slepice
- Bažantí polévka z odřezků
- Bažantí polévka s česnekem a kořenovou zeleninou
- Krémová bažantí polévka
- Dort z bažanta se žampiony