Zvěřinová Kuchařka

Nejchutnější zvěřinové recepty na internetu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 3.17 (6 Hlasujících)

1-1,2 kg zvěřiny na guláš, tuk, 5-10 dkg slaniny, 3 jalovčinky, 2 velké cibule, 2 lžičky papriky, špetka pepře a špetičku mletého kmínu, 2 lžíce polohrubé mouky, sůl.

Zvěřinu nakrájíme na větší kostky. Do tlakového hrnce dáme trošku tuku, slaninu pokrájenou na kostičky, pokrájenou cibuli kterou zpěníme. Na to nasypeme papriku (podle chuti sladkou nebo pálivou), pepř, kmín. Do hrnce přidáme zvěřinu, osolíme a promícháme. Kostky masa opatrně osmahneme aby paprika nezhořkla. Pak přilijeme velice málo vývaru a za stálého míchání opékáme do vysmahnutí. Do tlakového hrnce přidáme ½ l vývaru nebo vody, kuličky jalovčiny, hrnec zavřeme a dusíme doměkka cca 30-40 minut. Po otevření tlakového hrnce necháme za stálého míchání vodu vyvařit, přidáme sůl, rovnoměrně zaprášíme 2 lžícemi polohrubé mouky a ještě chvíli na mírném ohni mícháme. Guláš naředíme horkou vodou, přivedeme k varu a chvilku povaříme až obsah hrnce zhoustne. Před koncem varu dle chuti osolíme, či přiostříme špetkou chilli, nebo ovoníme lžičkou tymiánu i lžící rajčatového protlaku (popř. kečupu).

Pozn. Tento způsob úpravy je kvůli úspoře času vhodný ke zpracování zvěřiny ze starších kusů.
 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (1 Hlasující)

0,5 kg zvěřiny z plece nebo seříznuté maso z boků, odřezky masa, 2 větší cibule, 2 lžičky sladké papriky, 1 / 2 lžičky pálivé papriky, srdce, 20 dkg jater, ledvinky, kmín, hladká mouka, sůl, 1 - 3 stroužky česneku, majoránka.

Zvěřinu nakrájíme na malé kostky. Játra odblaníme a nakrájíme na nudle. Z vepřových ledvinek odstraníme močovody, dobře propereme a nakrájíme na slabé plátky a vymáčíme ve vlažné vodě. Játra a ledvinky ještě spaříme ve vařící vodě. Na sádle osmažíme oloupanou na kostičky krájenou cibuli dozlatova, zapěníme paprikou, promícháme a mírně zalijeme vodou. Do tohoto základu přidáme kostky masa, kostičky jater a ledvinek a srdce. Okořeníme pepřem, majoránkou a utřeným česnekem. Dusíme pod poklicí doměkka. Když je maso téměř měkké, vydusíme šťávu na tuk, základ zaprášíme moukou. Po zasmahnutí zalijeme vodou nebo vývarem a dobře provaříme. guláš osolíme až nakonec.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (1 Hlasující)

0,5kg zvěřiny na guláš, oleje (sádlo), 20 dkg cibule, mletá paprika, sůl, kmín, mletý pepř,4 stroužky česneku, 60 dkg brambor, 10-15 dkg paprikových lusků, 10-15 dkg rajčat (nebo 3-4 rajčata).

Maso nakrájíme na kousky a osolíme. V hrnci na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Odstavíme z plotny, zaprášíme sladkou červenou paprikou, rychle promícháme, přilijeme trochu vody a vaříme, až se voda vyvaří (nepřipálit!). Přidáme pokrájené maso, osolíme, promícháme a pod pokličkou dusíme při mírné teplotě až guláš téměř vysmahne.
Pak přidáme špetku kmínu, špetku pepře a prolisovaný česnek. Koření promícháme a stále přiléváme jen tolik vody, aby se maso dusilo v trošce šťávy.
Mezitím pokrájíme omyté brambory na kostičky cca 1 x 1 cm a necháme je stranou ve studené vodě. Zelenou papriku a rajčata pokrájíme na stejně velké kousky.
Když je maso téměř měkké, vodu vyvaříme a přidáme připravené brambory, papriku, dobře promícháme a několik minut společně restujeme.
Pak guláš zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme rajčata a vše povaříme až jsou brambory měkké.
Poté přidáme připravené noky (viz níže) a necháme ještě asi 2-3 minuty táhnout.
Podle chuti dosolíme nebo přidáme trochu pálivé papriky (chili omáčky).

Noky se smetanou
50 dkg hrubé mouky, 5 dkg másla, 1 - 2 vejce, 1/4 - 1/3 litru mléka, 1 rovná lžička prášku do pečiva, 1 lžička zakysané smetany, sůl.
Oddělíme si asi 2 lžíce mouky a zamícháme do ní prášek do pečiva. Změklé máslo utřeme s vejci a solí, postupně přidáváme mouku a mléko. Těsto  na chvíli odložíme do chladničky. Těsně před vařením zapracováme mouku s práškem do pečiva a zakysanou smetanu. Vznikne hustší těsto, ze kterého se pomocí dvou lžic vykrajují noky. Vaříme 7 - 10 minut v osolené vodě. Uvařený nok po vytažení z vody propícháme a uchováme v teplé míse s trochou rozehřátého másla.

Jemné noky
30 dkg hrubé mouky, sůl, 2 žloutky, 5 lžic sladké smetany, 1,5 dl vody, 2 lžíce másla, 0,5 dl smetany.
Žloutky rozšleháme se smetanou, vodou a solí, nalijeme do  mouky a lehce spojíme (nevypracujeme). Navlhčenou lžící vykrajujeme noky a vhazujeme je do vařící vody. Jakmile vyplavou na povrch vyjmeme je děravou naběračkou, necháme okapat a prohřejeme na másle se smetanou.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 2.80 (5 Hlasujících)

1 -1,2 kg zvěřiny, 3 - 4 velké cibule, 5 stroužků nasekaného česneku, 2 lžíce sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, (nebo chilli papričky), 1 lžíce gulášového koření, 2 kostky masoxu, 3 lžíce škrobové moučky, 1 menší rajčatový protlak (konzerva), sůl, 3/4-1 l vody.

Maso nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme na drobno, česnek nasekáme na drobno. Vše dáme do misky, přidáme přísady, podle chuti osolíme, promícháme a dáme do pekáče. Přiklopíme víkem a ve vyhřáté troubě na 200-220 St.C dusíme do změknutí masa  (cca 2 hodiny). Guláš během dušení nemícháme a zbytečně neotvíráme.

Variace:

-místo vody zalijeme maso červeným vínem, nebo vývarem,

-hotový guláš podáváme s opečenou uzeninou a křenem,

-základní přísady doplníme nakrájenými sterilovanými okurkami,

-hotový guláš doplníme podušenými houbami,

-hotový guláš podáváme s nastrouhaným sýrem a zeleným hráškem,

-hotový guláš podáváme se vařeným vejcem a opečenou slaninou,

-místo chilli můžeme přidat feferonky nebo kozí rohy,

-základní přísady doplníme nakrájenými sterilovanými okurkami,

-hotový guláš doplníme podušenými houbami,

-hotový guláš podáváme s nastrouhaným sýrem a zeleným hráškem,

-hotový guláš podáváme se vařeným vejcem a opečenou slaninou,

-místo chilli můžeme přidat feferonky nebo kozí rohy.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (3 Hlasujících)

Maso na kotlíkový guláš můžeme předem upravit:

-Den předem maso naložíme do směsi olivového oleje, čerstvého tymiánu, s přídavkem roztlučeného jalovce (nesolíme).

-Den předem maso naložíme do směsi několika kuliček pepře, několika kuliček nového koření, trochu rozmarýnu.

-Den předem maso okořeníme směsí divoké koření, potřeme olejem a marinujeme.

Variace:

-před koncem dušení přidáme do téměř hotového guláše na kolečka nakrájenou klobásu,

-spolu s kostkami masa přidáme kořenovou zeleninu,

-spolu s kořením přidáme houby (sušené nebo čerstvé),

-okořeníme kořenící směsí „Divočina“,

-když přidáváme nakrájené brambory, přilijeme rovněž červené víno,

-místo vody nalijeme do kotlíku vývar,

-maso z černé můžeme nahradit jinou zvěřinou spárkaté zvěře. Můžeme také zpracovat přiměřené množství masa z bažanta. Zejména masa méně kvalitního (rozstřeleného). Maso si pro tuto příležitost můžeme uchovat v mrazáku. Po dokončení guláše je vhodné maso vyndat z omáčky a obrat z kostí,

-omáčku guláše můžeme nastavit vodou s přidáním paprikové vegety.

Poznámky:
-Když přidáme rajčata, papriku, brambory, tak již guláš nemícháme!

-Kotlíkové guláše zahušťujeme nastrouhaným bramborem.
 


 

Lanškrounské dortíky - Vaše sladké nejen vánoční recepty.

Poslední komentáře

  • Jezevec s pikantní omáčkou

    Anče 10.02.2020 16:19
    Moooc pěkné, vychytané recepty!!! :-) :-) Máte prosím nějaké zkušenosti se škvařením jezevčího sádla?
     
  • Zvěřinový vývar z kostí

    Bakin 13.02.2017 07:15
    Tak každý nějak začínal. :roll: Hlavně nebreč, příště se ti to určitě povede uvařit. :-)
     
  • Zvěřinový vývar z kostí

    Bigmac 12.02.2017 14:16
    :-x takový hnus jsem ještě nejedl :-x

Copyright © 2016. Všechna práva vyhrazena. Určeno pouze pro osobní využití.