15 dkg jater z mladého kusu, 1 menší cibuli, 2 lžíce worcesteru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíci kečupu, 2 lžíce brusinkového kompotu, 4 lžíce červeného vína, 3 malé naběračky vývaru, sůl, pepř, olej na smažení.
Játra nakrájíme na plátky, namočíme do mléka a necháme odležet. Játra zprudka orestujte na rozpáleném oleji. Potom hotová játra zlehka osolíme a opepříme. Cibulku rozkrájenou na osminky a rozdělenou na sukýnky přidáme do pánve k játrům a zlehka orestujeme. Pak přidáme protlak, kečup, víno, brusinky, worcester a na závěr vývar. Vše lehce provaříme.
60 dkg jater, 30 dkg cibule, sádlo, mouka, mletý pepř, bobkový list, několik zrnek nového koření, pepře, jalovce.
Játra nařežeme na plátky přibližně centimetr tlusté a jemně naklepeme. Posypeme pepřem, rozdrceným kořením a na dvě hodiny odložíme. Pak je poprášíme moukou, z obou stran na sádle osmahneme a vyndáme. Na stejném tuku osmažíme na kolečka nakrájenou cibuli. Játra, cibuli, koření a tuk dáme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme za občasného podlévání vodou. Solíme až na talíři.
40 dkg jater, 4 lžíce jemného kečupu, 10 dkg anglické slaniny, 4 stroužky česneku, 2 lžíce worcesteru, špetka chilli, sůl a pepř, olej.
Játra nakrájíme na kostičky, opepříme a na oleji zprudka opečeme a vyndáme. Na oleji opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, zlehka orestujeme, přidáme kečup, worchester a chilli. Můžeme přilít trochu vody, zamícháme a vrátíme zpět játra. Dolijeme vodou, aby byla játra napůl ponořená, a pod pokličkou dusíme do měkka. Nakonec dosolíme a případně přidáme více chilli a pepře.
50-60 dkg jater z mladého kusu, tuk, 3 cibule, 8 dkg slaniny, mletý pepř, 3 lžíce mouky, 4 papriky, kousek másla, sůl.
Játra předem namočená v mléce omyjeme a pokrájíme na plátky na prst silné. Ty opět pokrájíme na kousky a opepříme. Obalíme je v mouce a napichujeme na jehly střídavě s plátky slaniny, kolečky cibule a kousky zelené papriky. Vložíme na pánev do horkého tuku a opečeme ze všech stran. Osolíme a pokapeme rozehřátým máslem.
0,5 kg jater, 10 dkg slaniny, 2 vařené brambory, 2 větší oloupaná jablka, sůl, pepř, vejce, strouhanka, olej.
Syrová játra nakrájíme a umeleme dohromady se slaninou, oloupanými vykrájenými jablky a vařenými brambory. Osolíme, opepříme, vmícháme vejce a zahustíme strouhankou. Ze směsi tvoříme karbanátky, obalíme je ve strouhance a usmažíme.