1/2 kg žlutých paprik, 1/2 kg červených paprik, 1/2 kg bílého hlávkového zelí, 1/2 kg bílé cibule, 1/2 kg červené cibule, 1/2 kg rajčat, 1/2 l vody, 1/8l octa, 14 g soli, 3,5 dkg cukru, 7 tablet umělého sladidla, 2 bobkové listy, 3 lžičky hořčičného semínka, 8 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření.
Papriky nakrájíme na proužky, rajčata na plátky, cibuli na kolečka a zelí na tenké nudličky.
Připrava nálevu:
Svaříme vodu s octem, solí a cukrem, přidáme umělé sladidlo, bobkový list, hořčičné semínko, pepř a nové koření a krátce povaříme a pak scedíme.
Zeleninu promícháme, naplníme ji do sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme a sterilujeme při 90 stupních asi 30 minut
1 kg rybízu, 70 dkg cukr, 2 rovné lžičky skořice, 2 lžičky kys. citronové, 2 hřebíčky, 4 lžíce rumu.
Rybíz a cukr promícháme a necháme 24 hod. odležet. Přidáme skořici, hřebíčky, kys. citronovou a necháme 1/4 hod. vařit. Ke konci dáme rum a ihned plníme do sklenic.
90 dkg švestek, 1 cibule, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 2 dl pomerančové šťávy, 1 dl červeného vinného octa, 10 dkg rozinek, 5 dkg cukru, 1 lžíci mleté skořice, 2 chilli papričky, 2 dkg loupaných mandlí.
Omyté švestky vypeckujeme a pokrájíme na kousky, cibuli na kostičky. Vše kromě mandlí vložíme do kastrolu a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 30 minut, dokud švestky nezměknou. Na závěr vmícháme na proužky pokrájené mandle a ještě povařte 5 minut. Směs nalijeme do nahřátých sklenic a uzavřeme. Nechte vychladnout dnem vzhůru.
60 dkg višní, 35 dkg želírovacího cukru, 3 dkg piniových oříšků, 3 dkg kokosové moučky, 1 sáček kyseliny citronové.
Omyté, vypeckované višně dáme do hrnce, posypeme je želírovacím cukrem a necháme 30 minut stát. V pánvi nasucho krátce opražíme piniové oříšky. Spolu s kokosovou moučkou a kyselinou citronovou je přidáme k ovoci. Přivedeme k varu a za stálého míchání asi 3 minuty vaříme. Zavařeninu nalijeme do větších sklenic (4 sklenice po 250 ml), otřeme okraje a zavíčkujeme. Dnem vzhůru ji necháme 15 minut tuhnout.
1 kg jeřabin, 60 dkg cukru, mletá skořice, trochu rumu.
Opláchnuté a okapané jeřabiny vložíme do pekáče, promícháme s cukrem, vložíme do předehřáté trouby (180-200°C) a dusíme asi hodinu, občas promícháme. Před koncem dušení džem lehce poprášíme skořicí. Horký džem plníme do sklenic a na chvíli obrátíme dnem vzhůru.
Poznámka: Do každé skleničky ještě před uzavřením přidáme lžičku rumu.