0,75-1 kg zvěřiny (kýta, plec), 10 dkg mrkve, 10 dkg petržele, 10 dkg celeru, 2,5 dl vývaru, 4 lžičky zavařených brusinek, 2 menší cibule, snítka petrželky, sůl.
Zvěřinu odblaníme a nakrájíme na kostky. Kostky zvěřiny naložíme do marinády a necháme odležet do druhého dne. Kostky vyjmeme z marinády, necháme okapat a orestujeme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, 1 cibuli posekáme a vše orestujeme. Kostky masa a zeleninu osolíme a dáme na pekáč, podlijeme částí marinády i s kořením. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-200 °C do měkka za občasného podlévání marinádou s vývarem. Z hotového ragú vyjmeme bobkové listy a kuličky koření. Porce na talířích ozdobíme lžičkou zavařených brusinek, několika kroužky cibule a snítkou petrželky.
Marináda: 2 dl červeného vína, 2 lžíce oleje, 3 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček jalovce, 8 kuliček černého pepře, 1 chilli paprička.
50-75 dkg kýty z černé, 1 velká cibule, 2 rajčata, 2 papriky, 2 hrsti čerstvých hub, 1 lžíce sladké mleté papriky, majoránka, mletý pepř, sůl, instantní jíška, olej.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky pokrájené maso a ze všech stran osmahneme. Osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku, podlijeme trochou vody a zvolna dusíme do měkka. Pak přisypeme na plátky nakrájené houby, proužky paprik, pokrájená a oloupaná rajčata a krátce podusíme. Nakonec okořeníme majoránkou, zahustíme jíškou a dosolíme. Můžeme přidat i špetku tymiánu.
0,75-1 kg zvěřiny, 3 cibule, 1 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžíce rajského protlaku, 4 stroužky česneku, 2 zelené papriky, 2 dl červeného suchého vína, sůl, mletý pepř.
Zvěřinu nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a necháme hodinu odležet. Do hrnce dáme vrstvu kostek masa, na ni položíme vrstvu koleček cibule. Opakujeme do spotřebování surovin. Vrstvy prosypeme mletou paprikou. Perkelt dusíme pod pokličkou na velmi na mírném ohni přibližně hodinu, občas hrncem jemně zatřepeme. Pak odklopíme pokličku, přidáme víno, rajský protlak, pokrájené papriky, čerstvě umletý pepř a sůl. Promícháme a dusíme bez pokličky do změknutí masa. Podle potřeby dolijeme ještě během dušení troškou vody.
0,75-1 kg plecka z černé, 1 větší cibule, 1 lžíce sádla, 3 lžičky sladké papriky, 1 kelímek zakysané smetany, 0,5 dl mléka, 2 lžičky hladké mouky.
Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme odblaněné, na kostky nakrájené osolené maso a osmahneme. Přidáme papriku, zamícháme a hned podlijeme vodou. Dusíme doměkka. Pak přidáme zakysanou smetanu, zahustíme moukou rozdělanou v mléce a provaříme.
50-75 dkg kýty nebo plecka, 2 cibule, 1 jablko, 1 červená paprika, 2 dl bílého vína, sůl, vývar (nebo rozpuštěná kostka masoxu ve vodě).
Maso odblaníme, nakrájíme na kostky a smícháme v misce s marinádou. Necháme odležet v chladničce do druhého dne. Na drobno posekanou cibuli osmahneme na kastrole dozlatova, přidáme osolené kostky masa a orestujeme. Přidáme zbylou marinádu a opékáme za stálého míchání asi 10 minut, přiléváme víno. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na kostičky, papriku na proužky, vsypeme k masu a dusíme ještě asi 10 minut. Přilijeme vývar a dusíme do měkka.
Marináda: 4 lžičky ústřicové nebo sójové omáčky, 3 lžíce oleje, špetku pepře, ½ lžičky mletého nového koření a špetka soli.
Další články...
- Mexický hrnec ze zvěřiny
- Černá na kari s ořechy
- Pikantní zvěřina z černé s rýží
- Zvěřina z černé s chilli a oříšky
- Zvěřina z černé na pivě
- Zvěřinový tokáň ze Chvojin
- Zvěřina z černé po lipsku
- Dušená zvěřina z černé se švestkami
- Plec z černé na pórku
- Zvěřina na houbách po americku
- Pochoutka ze zvěřiny s houbami a játry
- Zvěřinový kotlík po mexicku
- Zvěřinové nudličky po vyšehradsku
- Zvěřinové nudličky s žampiony
- Pikantní zvěřinové nudličky